„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Delegaţia Bisericii Ortodoxe Române a ajuns în Franţa
Delegaţia Bisericii Ortodoxe Române, condusă de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, a ajuns ieri după amiază în capitala Franţei. Preafericirea Sa a fost întâmpinat la Catedrala mitropolitană „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” de Înalt Preasfinţitul Mitropolit Iosif al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale, şi de mulţimi credincioşi. „Înalt Preasfinţia Sa i-a urat Părintelui Patriarh bun venit în Franţa şi de asemenea a menţionat că este prima vizită a unui patriarh al Bisericii noastre în Biserica „Sfinţii Arhangheli” după 1930, atunci când a fost prezent aici primul patriarh al României Miron Cristea. Din delegaţia Bisericii Ortodoxe Române fac parte ierarhi, care au făcut studii în Franţa, în special la Institutul <
Patriarhul Daniel, Doctor Honoris Causa al Institutului „Saint Serge”
În cuvântul rostit cu prilejul sosirii în Catedrala din Paris, Patriarhul României şi-a exprimat bucuria întâlnirii cu românii în această catedrală simbol. “Este o bucurie deosebită pentru noi de a fi primiţi în această biserică simbol al neamului românesc, care de-a lungul timpului a mărturisit credinţa ortodoxă în Europa Occidentală şi a adus o contribuţie deosebită printr-o mulţime de clerici şi oameni de cultură, în înţelesul că foarte mulţi români au fost primiţi aici, în Franţa cu multă ospitalitate, iar Franţa le-a permis să dezvolte talentele lor şi să contribuie la cultura acestei ţări şi la cultura europeană în general. În această biserică, o mulţime de intelectuali, de scriitori, de artişti, oameni de ştiinţă români au păstrat legătura cu moşii şi strămoşii noştri prin rugăciune şi întreolaltă au păstrat simţirea româneacă. Era un colţ de ţară în mijlocul Parisului, o prezenţă românească, care a contribuit la păstrarea identităţii noastre entice, dar în acelaşi timp şi la dialogul cooperarea şi înfrăţirea dintre români şi francezi. Această biserică este o biserică simbol, iar la strana acestei biserici a cântat ca şi cântăreţ marele Constantin Brâncuşi, după ce a fost cântăreţ la Craiova, la Biserica Madona Dudu, la Bucureşti la Mavrogheni şi apoi aici la Paris”, a spus Patriarhul Daniel.
Părintele Patriarh a fost prezent şi la sediul Editurii „Serge”, instituţie care a editat cartea Preafericirii Sale, „Teologie Ortodoxă şi spiritualitate”, o carte în limba franceză, în care sunt îi sunt adunate studii despre teologia ortodoxă şi relaţia teologiei ortodoxe cu spiritualitatea.
În continuare, la Institutul Ortodox „Saint Serge”, din Paris, Părintele Patriarh Daniel a primt cea mai înaltă distincţie academică a acestui singur institut de teologie ortodoxă din Franţa, titlul de Doctor Honoris Causa. La acest moment festiv, Patriarhul nostru a ţinut un cuvânt despre libertate şi responsabilitate în Biserică.
Amintim că începând de ieri, 9 iulie şi până pe 17 iulie 2009, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, însoţit de o delegaţie a Bisericii Ortodoxe Române, efectuează o vizită canonică în Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale şi Meridionale cu sediul la Paris şi participă la cea de-a treisprezecea Adunare Generală a Conferinţei Bisericilor Europene, care va avea loc la Lyon, între 15-21 iulie 2009.