În ziua praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, credincioșii Bisericii „Sfântul Nicolae”‑Ghica, paraclis universitar din București, au trăit un moment de mare bucurie
Delegaţia Patriarhiei Române în Cipru a fost primită de Arhiepiscopul Gheorghe al Ciprului
Preafericitul Părinte Gheorghe, Arhiepiscop de Noua Justiniana şi al Întregului Cipru, a primit marţi, 3 septembrie, la Reşedinţa Arhiepiscopală din Nicosia, delegaţia Patriarhiei Române, condusă de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, ce se află zilele acestea în insula Cipru, cu moaştele Sfântului Sfinţit Mucenic Ciprian de la parohia bucureşteană Zlătari.
În cadrul întâlnirii, Preasfinţia Sa a amintit de rolul special în istorie al Bisericii Ciprului pentru Biserica Ortodoxă Universală. „Nu uităm de rolul acestor comunități din Cipru în Biserica Primară. Îndeosebi ne amintim de faptul că aici a ajuns episcop prietenul Mântuitorului
Iisus Hristos, pentru care El a lăcrimat (Sfântul Lazăr - n.a.), iar acesta este modelul cel mai înalt de prietenie pe care Biserica Ciprului îl poate oferi altora”, a spus PS Părinte Episcop Timotei Prahoveanul.
Preafericitul Părinte Gheorghe, Arhiepiscopul Ciprului, a amintit de situaţia politică din Cipru şi despre greutăţile întâmpinate de creştinii ortodocşi de pe insulă. „Sfânta Evanghelie ne spune că în ziua Cincizecimii erau şi ciprioţi prezenţi acolo, iar primii creştini, atunci când a fost bătut cu pietre Sfântul Arhidiacon Ştefan, au fugit în insula Cipru. Aşa încât, după Sfântul Lazăr, după anul 45, în Cipru am avut vizita a trei mari sfinţi: Sfântul Apostol Pavel, Sfântul Barnaba şi Sfântul Marcu. În vremea Sfântului Epifanie, la sfârşitul dec. al 4-lea, creştinismul guverna peste toată suprafaţa Ciprului, astfel încât Cipru era creştin în totalitate. În afară de avantajul pe care l-am avut, de a fi aproape de Locurile Sfinte, este şi un mare dezavantaj, suntem la locul de confluenţă dintre trei mari continente: Asia, Europa şi Africa, şi din această cauză am avut foarte mulţi cuceritori şi ocupatori. Această poziţie geografică a noastră ne-a adus acum la stadiul de a avea şi stăpânire turcească peste noi. Așa cum știți și dumneavoastră, o mare parte a țării noastre este sub ocupație turcească. Avem foarte multe biserici în zona ocupată, care sunt distruse, care sunt transformate în locuri de distracție, în stadioane sau în diverse alte locuri”, a spus Preafericirea Sa.
Arhiepiscopul Ciprului a mai precizat că turcii nu-şi ascund zilnic ţelul de a ocupa întregul Cipru, motiv pentru care i-a îndemnat pe toţi creştinii la multă rugăciune în vederea rezolvării acestor probleme. În cadrul întâlnirii au mai fost discutate detalii referitoare la vizita pe care Preafericitul Părinte Gheorghe urmează să o efectueze în România, cu prilejul sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor.
După vizita la Arhiepiscopul Gheorghe al Ciprului, delegații au vizitat Catedrala „Sfântul Apostol Barnaba” din Nicosia, unde Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a rostit rugăciuni la mormântul Arhiepiscopului Hrisostom al Ciprului, trecut la Domnul în anul 2022.
În secolul al 7-lea, Ciprul a căzut de mai multe ori în stăpânirea arabă şi, de aceea, împăratul Iustinian al II-lea a fost nevoit ca în anul 688 să evacueze populaţia creştină din insulă. El a construit pe Dardanele pentru locuitorii creştini ai Ciprului un oraş, sub denumirea de Nea Justiniana (Iustiniana cea Nouă). Arhiepiscopul Ciprului şi-a mutat şi el reşedinţa în acest oraş, iar de atunci Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe a Ciprului deţine şi titlul de Arhiepiscop de Noua Justiniana.