Praznicul Naşterii Domnului a adunat şi în acest an mulţimi de credincioşi la Catedrala Mitropolitană din Sibiu. Sfânta Liturghie din ziua marelui praznic a fost săvârşită de
Delegație a românilor brașoveni în Ungaria
O delegație de 20 de persoane din comuna Tărlungeni, județul Brașov, condusă de primarul Severius Beșchea și profesorul Liviu-Nicolae Dârjan, vicepreședintele Despărțământului ASTRA „Frații Popeea”-Săcele, Brașov, a vizitat comunitatea românească din Ungaria. Membrii delegației au fost primiți în Catedrala Episcopală din Giula de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria, informează Biroul de presă al eparhiei.
Deplasarea a fost prilejuită de o lansare de carte tipărită în contextul Centenarului Marii Uniri. Volumul „La (ne)uitarea privirilor din jur - Note și impresii de călătorie la vorbitorii de limba română din imediata apropiere a țării (1967-2017)” a fost scris de Liviu-Nicolae Dârjan și apare cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, cu sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni și al municipiului Săcele, la propunerea Despărțământului ASTRA „Frații Popeea”. Cuvântul înainte a fost elaborat de Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române.
Membrii delegației au fost primiți la Catedrala Episcopală din Giula de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria, care le-a urat bun venit oaspeților din România, le-a prezentat date importante din istoricul catedralei și al comunității românești din Ungaria și le-a vorbit despre instituțiile românești care funcționează în acest oraș. Vicepreședintele Despărțământului ASTRA „Frații Popeea” a oferit volumul și câte o diplomă de merit pentru apărarea graiului străbun Preasfințitului Părinte Siluan, consulului general al României la Giula - Florin Trandafir Vasiloni, și președintelui Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria - Tiberiu Iuhas. Cartea va fi lansată în diferite locuri din diasporă, iar itinerarul cuprinde și momente inedite din viața comunității românești din Ungaria, păstrate de la momentul trecerii pe aici a autorului în urmă cu 11 ani, cu prilejul unor manifestări culturale dedicate limbii române și poetului național Mihai Eminescu.
În aceeași zi, oaspeții din România s-au îndreptat spre localitatea Chitighaz, unde au luat parte, alături de gazde și organizatori, la cea de-a 12-a ediție a Festivalului „Pogăcițelor”, care se desfășoară anual în această localitate. Din grupul vizitatorilor au făcut parte și tineri membri ai Ansamblului de dansuri „Ducșoara”, din Purcăreni, județul Brașov.
Volumul „La (ne)uitarea privirilor din jur - Note și impresii de călătorie la vorbitorii de limba română din imediata apropiere a țării (1967-2017)” va fi lansat de autorul Liviu-Nicolae Dârjan și în alte localități ale românilor din jurul granițelor: în Basarabia, la Orhei și Zaim (29-31 august); în Serbia, la Toracul Mic și Novi Sad (14-16 septembrie); în Bulgaria, la Vidin (25-27 septembrie) și în Ucraina, la Cernăuți și Herța (19-21 octombrie).