De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Delegație din Rusia în vizită la Patriarhia Română
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a primit în audiență ieri, 9 mai 2019, o delegație din Biserica Ortodoxă Rusă, condusă de Preasfințitul Părinte Episcop Paramon de Serghiev‑Posad, starețul Lavrei „Sfântul Serghie de Radonej”. Oaspeții din Rusia se află în Capitală pentru a participa, la Centrul Cultural Rus, la evenimentul lansării cărții de meditații duhovnicești semnată de Preafericitul Părinte Kiril, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, și pentru a săvârși o slujbă de pomenire pentru soldații ruși morți în Al Doilea Război Mondial.
În Salonul „Sfinții Români” din Reședința Patriarhală, delegația rusă a fost primită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care a felicitat oaspeții pentru activitatea duhovnicească pe care o desfășoară pentru soldații ruși înmormântați pe teritoriul României. „Ne bucurăm pentru că ați venit în vizită în România, mai ales pentru lansarea cărții de meditații duhovnicești a Preafericitului Părinte Patriarh Kiril, care va avea loc la Centrul Cultural Rus din București. Cu ocazia vizitei în România, vă rugați și pentru soldații ruși care se află înmormântați într‑un cimitir aproape de București. După cum ambasadorul României la Moscova tot timpul descoperă cimitire cu soldați români prezenți în Rusia, în mod reciproc cinstim pe cei care se află înmormântați în cele două țări, români pe teritoriul Rusiei și ruși pe teritoriul României. Vă felicităm pentru această activitate duhovnicească și vă rugăm să transmiteți Preafericitului Părinte Patriarh Kiril, fratele nostru împreună slujitor, salutări frățești pascale și să ne ajute Bunul Dumnezeu să păstrăm comuniunea frățească în bucuria Învierii lui Hristos, iar Preasfinției Voastre vă dorim ajutor în activitatea pe care o desfășurați. În program am inclus și o scurtă vizită la Palatul Patriarhiei pentru a vedea sala în care a vorbit Preafericitul Părinte Patriarh Kiril în 2017. Această clădire a fost construită în 1908 pe terenul Bisericii și, timp de 90 de ani, a fost Camera Deputaților, o cameră a Parlamentului. Recent, a revenit Bisericii și a trecut în proprietatea Bisericii. Alături, avem în biserica istorică din secolul al 17‑lea moaștele Sfântului Dimitrie Basarabov, care au fost aduse din Bulgaria prin Țara Românească de către generalul rus Petru Saltîkov”, a spus Patriarhul României.
De asemenea, Preasfințitul Paramon, Episcop de Serghiev‑Posad și starețul Lavrei „Sfântul Serghie de la Radonej”, a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru primire și a transmis un mesaj de salut din partea Preafericitului Părinte Patriarh Kiril. „Vă transmitem dragostea frățească a Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Ruse, Preafericitul Părinte Patriarh Kiril. Știm că aveți relații foarte cordiale cu Patriarhul Bisericii noastre, iar evenimentul de astăzi, prezentarea cărții Patriarhului Kiril, este încă un argument în plus pentru acest lucru. Pentru că prefața Preafericirii Voastre este așezată în această carte înaintea cuvintelor Patriarhului Moscovei, sperăm că și gândurile Preafericirii Voastre vor fi tipărite în limba rusă pentru ca enoriașii din Biserica Rusă să afle cum se trăiește Ortodoxia în România. Este o onoare pentru mine să reprezint Biserica Ortodoxă Rusă astăzi pentru că am ascultare să conduc una dintre cele mai mari mănăstiri din Biserica Ortodoxă Rusă, și anume Lavra «Preasfintei Treimi și a Sfântului Serghie de Radonej». Vă anunț că vom fi bucuroși de fiecare dată să vă avem ca oaspeți ai lavrei noastre și, bineînțeles, pe toți pelerinii din România pentru a putea răspunde cu aceeași dragoste și grijă pe care ne‑ați arătat‑o Preafericirea Voastră la București. Pământul României este sfințit de martirii și mărturisitorii care au trăit aici, iar Tradiția Ortodoxă nu a fost întreruptă nici măcar în timpul comunismului, ceea ce nu se poate spune despre ținuturile rusești, unde a fost oprită o perioadă. De aceea, pentru mine apropierea de tradițiile Bisericii Ortodoxe Române înseamnă îmbogățire spirituală pentru că se vede acea experiență care nu a fost întreruptă”, a spus Preasfințitul Paramon, Episcop de Serghiev‑Posad.
La final, oaspeții au primit daruri din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, au vizitat Palatul Patriarhiei și s‑au închinat la moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou din Catedrala Patriarhală.