La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Demnitari georgieni în vizită la Mănăstirea Antim
Preşedintele Parlamentului Georgiei, Irakli Kobakhidze, împreună cu o delegaţie georgiană formată din 15 persoane au vizitat ieri, 15 noiembrie, Mănăstirea Antim, Paraclis Patriarhal din Bucureşti, ctitorie a Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul. Delegaţia, însoţită de Excelenţa Sa Nikoloz Nikolozishvili, Ambasadorul Georgiei în România, a fost întâmpinată de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, precum şi de călugării aşezământului monahal.
Înainte de vizita propriu-zisă la Mănăstirea Antim, la muzeul mănăstirii şi la Biblioteca Sfântului Sinod, înaltul demnitar georgian a depus o coroană de flori la statuia Sfântului Antim Ivireanul amplasată în faţa aşezământului monahal. Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul le-a vorbit membrilor delegaţiei despre istoricul clopotniţei şi al bisericii, ambele clădiri fiind construite după planurile realizate de Sfântul Ierarh Antim Ivireanul. De asemenea, Preasfinţia Sa a adus în prim plan principalele activităţi desfăşurate de-a lungul vieţii de ierarhul georgian, precum cele de cărturar, artist, miniaturist, tipograf, bun gospodar şi misionar creştin etc. Domnul Irakli Kobakhidze, preşedintele Parlamentului Georgiei, a vorbit despre extinderea relaţiilor dintre poporul român şi cel georgian, ca o continuare a unui demers început de Sfântul Ierarh Antim acum 300 de ani. „Suntem într-o vizită oficială în România. Am vizitat această mănăstire zidită de Sfântul Ierarh Antim Ivireanul, care a fost un sfânt ce a jucat un rol foarte important la înfrăţirea acestor două popoare: georgian şi român, acum 300 de ani. Sfântul Antim este un sfânt foarte cunoscut şi apreciat în Georgia şi eforturile depuse de el pentru înfrăţirea acestor două popoare ne obligă ca şi noi să extindem aceste relaţii”, ne-a declarat Irakli Kobakhidze. Preşedintele Parlamentului Georgiei a apreciat vizita în România ca fiind una reuşită şi a adus mulţumiri Bisericii Ortodoxe Române, Patriarhului României, poporului român, precum şi Preasfinţitului Părinte Varlaam Ploieşteanul pentru primire şi prezentare. La final, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul i-a oferit domnului Irakli Kobakhidze, preşedintele Parlamentului Georgiei, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, o medalie cu chipul Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, emisă în anul 2016 cu prilejul împlinirii a 300 de ani de la trecerea la Domnul a Sfântului Antim.
De asemenea, ierarhul i-a oferit înaltului demnitar georgian albumul bilingv (română şi georgiană) „300 de ani de la moartea martirică a Sfântului Ierarh Antim Ivireanul (1716-2016)”, apărut anul trecut la Editura BASILICA a Patriarhiei Române, precum şi o icoană cu chipul Sfântului Ierarh Antim Ivireanul.