Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Denia din Sfânta şi Marea Miercuri, la Catedrala Patriarhală
Slujitori ai Catedralei Patriarhale şi credincioşi bucureşteni s-au unit în rugăciune marţi, 19 aprilie, în cadrul celui de-al treilea popas duhovnicesc al deniilor din Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Mântuitorului Hristos. La finalul slujbei, părintele prof. univ. dr. Nicuşor Beldiman, consilier patriarhal în cadrul Sectorului teologic-educaţional al Administraţiei Patriarhale, a rostit un cuvânt de învăţătură.
Sfânta şi Marea Miercuri, care debutează din punct de vedere liturgic cu denia care se săvârşeşte în seara zilei de marţi, este dedicată femeii păcătoase care, luând un vas de alabastru cu mir de mare preţ, l-a turnat pe capul Mântuitorului. În aceeaşi zi se face amintire şi de momentul în care Iuda Iscarioteanul L-a vândut pe Hristos pentru suma de 30 de arginţi.
În cuvântul de învăţătură rostit la finalul deniei, părintele profesor a vorbit despre importanţa Sfintei şi Marii Miercuri pentru istoria mântuirii şi despre modul cum evenimentele care s-au petrecut pe parcursul ei sunt marcate în cursul anului bisericesc, explicând şi semnificaţia ungerii cu mir.
„În ziua de miercuri, aşa cum am auzit citindu-se şi la Sinaxar, două sunt evenimentele care s-au petrecut, anume ungerea Mântuitorului Hristos cu mir de nard, în Betania, de către femeia păcătoasă şi prima parte a trădării lui Iuda, adică înţelegerea pe care a făcut-o cu arhiereii de la care a primit 30 de arginţi pentru a-L vinde pe Mântuitorul. De altminteri, aceste două evenimente fac din ziua de miercuri o zi de post în tot anul. Aşa cum vineri a devenit zi de post pentru că este ziua Răstignirii, Morții şi Îngropării Domnului, tot aşa miercuri a devenit zi de post pentru că aceasta este ziua în care omul L-a vândut pe Dumnezeu, iar ungerea cu mir s-a făcut în vederea îngropării Sale. Ambele lucruri triste: unul e trădare, iar celălalt prevesteşte moartea. Mirul de mare preţ este sufletul credincios şi sufletul curăţit de păcate. Viaţa păcătoasei este urât mirositoare, dar pocăinţa şi curăţirea de patimi păcătoase transformă viaţa omului în parfum duhovnicesc de bună mireasmă. Acest mir de mare preţ al sufletului curăţit şi sfinţit se dobândeşte prin toate nevoinţele Postului Mare: rugăciune, fapte bune, milostenie, smerenie, pocăinţă şi prin ajutorarea celor aflaţi în nevoi”, a spus părintele profesor Nicuşor Beldiman.
Răspunsurile la strană au fost oferite de slujitori ai Catedralei Patriarhale şi membri ai Grupului psaltic „Tronos”, conduşi de arhidiaconul Mihail Bucă.