De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Denia Prohodului Domnului Hristos, la Mănăstirea Bărboi din Iași
Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a oficiat în Vinerea Mare Denia Prohodului Domnului și Mântuitorului Hristos, la Mănăstirea Bărboi din Iași.
IPS Părinte Mitropolit Teofan a oficiat în Vinerea Mare Denia Prohodului Domnului la Mănăstirea Bărboi din Iași. Slujba Prohodului reprezintă Utrenia Sâmbetei celei Mari și ne aduce aminte de îngroparea Domnului Hristos, precum și de pogorârea Lui la iad.
După ce s‑au închinat la Sfântul Epitaf, scos de dimineață în cadrul Vecerniei Sâmbetei celei Mari, clericii și credincioșii ieșeni, cu flori și făclii aprinse în mână, au cântat slujba Prohodului, după care au pornit în procesiune și au înconjurat biserica.
La sfârșitul slujbei, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a adresat un cuvânt de învățătură în care a subliniat importanța participării la slujba Prohodului: „Să‑L rugăm pe Dumnezeu să ne ajute ca, pe an ce trece, poate întrucâtva, participând la această slujbă, slujba Prohodului, să ne ajute să ne apropiem de Taina Crucii Sale, de Taina Răstignirii Sale, de Taina Învierii Sale, de Taina Morții Sale, pentru că, apropiindu‑ne și fiind cuprinși puțin câte puțin de această Taină, vom vedea lumea cu alți ochi. Vom înțelege mai bine relele care ni se întâmplă în viață, vom stabili o relație mai reală, pe de o parte, cu Dumnezeu, iar pe de altă parte cu cei din jurul nostru, prieteni sau mai ales dușmani”.
Sfântul Epitaf sau „Sfântul Aer” este o pânză din in sau catifea, pe care se află pictată sau brodată scena înmormântării Domnului Hristos. Cei care vin să se închine la Sfântul Epitaf trec pe sub masa așezată în mijlocul bisericii, rememorând îngroparea Domnului. La finalul Deniei, Sfântul Epitaf a fost pus pe Sfânta Masă și va rămâne acolo până la praznicul Înălțării Domnului Hristos.
În noaptea de sâmbătă spre duminică, creștinii ortodocși sunt așteptați la Biserică pentru a primi Lumină și pentru a participa la slujba Învierii Domnului Hristos.