De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Denia Prohodului Domnului, pe Colina Patriarhiei
La Altarul de vară de pe Dealul Patriarhiei din București a fost săvârșită în Sfânta și Marea Vineri, 30 aprilie 2021, ultima Denie din acest an, în cadrul căreia s‑a cântat Prohodul Domnului. Rânduiala specială, care a cuprins slujba Utreniei Sâmbetei celei Mari, a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, slujitori ai Catedralei Patriarhale.
Prohodul Domnului are un caracter funebru, amintind tainic de îngroparea sau punerea în mormânt a Domnului Iisus Hristos și pogorârea Sa la iad, și cuprinde o serie de cântări duioase de plângere, împărțite în trei stări, bogate în simbolisme și înțelesuri.
În cuvântul de învățătură rostit, ierarhul a evidențiat semnificațiile duhovnicești ale acestei slujbe: „Pătimirea Mântuitorului Iisus Hristos este cu trupul, nu cu dumnezeirea Sa, pentru că dumnezeirea nu poate să pătimească, fiind mai presus de orice este pământesc, de tot ceea ce este în universul acesta. Slujba Prohodului Domnului este pentru noi deosebită și ne atrage în număr foarte mare la biserică. Această slujbă este străbătută de o profundă teologie și, dincolo de toate momentele pe care le evocă în chip poetic, înțelegem foarte profunde adevăruri dumnezeiești, ale teologiei, ale tainei mântuirii noastre. De aceea, această slujbă este foarte dragă sufletului românesc și tuturor ortodocșilor de pretutindeni. (...) Acesta este momentul în care Fiul lui Dumnezeu gustă în locul nostru răsplata păcatului, care este moartea. El gustă moartea pentru noi și în numele nostru, pentru ca oamenii să se împace cu Dumnezeu, să nu mai fie blestem la ușa bunătăților cerești și a fericirii Raiului”.
De asemenea, Preasfinția Sa a vorbit și despre întreita ipostază a Domnului Iisus Hristos din Sâmbăta Mare: „Astăzi, Mântuitorul Hristos pentru noi și cu firea noastră Se așază în mormânt cu trupul. În același timp, pentru că este Dumnezeu, Se pogoară la iad cu sufletul, fiind, în același timp cu Tatăl și cu Duhul în Rai, pentru că este și Dumnezeu. El, Cel ce este necuprins, este cuprins într‑un mormânt prea mic, așa cum se arată și în strofele Prohodului. De aceea, suntem cu toții prezenți astăzi, cu sufletele deschise, să primim o părticică din harul dumnezeiesc al lucrării Sale, să ne putem bucura de iertare, de cuvântul Evangheliei, care poate să ne ducă la lumina vieții și a învierii”.
Potrivit rânduielii liturgice, la finalul Doxologiei Mari, Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul împreună cu soborul slujitorilor și credincioșii prezenți au pornit în procesiune în jurul Catedralei Patriarhale cu Sfântul Epitaf, simbolizând ducerea către mormânt a Mântuitorului Hristos.
În cadrul procesiunii s‑au făcut patru opriri, în timpul cărora au fost rostite ectenii pentru ocrotirea poporului binecredincios.
Săptămâna Mare se încheie cu Sfânta şi Marea Sâmbătă, când se va oficia ultima Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare din Postul Mare, unită cu Vecernia zilei de duminică.