De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Deschiderea anului universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași
La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, anul universitar 2024-2025 a debutat cu rugăciune. Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, au slujit miercuri dimineață, 2 octombrie, Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Iași, înconjurați de un sobor de slujitori, cadre didactice ale instituției de învățământ, în prezența a numeroși studenți.
Profesorii și studenții facultății ieșene au început acest an universitar invocând ajutorul și binecuvântarea lui Dumnezeu pentru însușirea și propovăduirea învățăturii Bisericii noastre. Alături de ierarhii Arhiepiscopiei Iașilor au slujit părintele conf. univ. dr. Cezar-Paul Hârlăoanu, decanul Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae”; părintele lect. univ. dr. Cristian Alexandru Barnea, prodecanul instituției; părintele arhim. Hrisostom Rădășanu, consilierul Sectorului învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, precum și cadre didactice și ostenitori ai facultății.
Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul a rostit un cuvânt de binecuvântare, invitându-i pe studenți să descopere adevărul și lucrarea lui Dumnezeu: „Lucrarea tânărului teolog, care se pregătește să devină preot, se pregătește să devină misionar, profesor de religie, este să vestească celorlalți Cuvântul lui Dumnezeu. Lucrarea lui este de a nădăjdui spre toți oamenii; să ducă Cuvântul lui Dumnezeu chiar acolo unde acesta pare a fi cu neputință de înțeles. Domnul până la sfârșitul vieții noastre caută să ne aducă Vestea cea Bună, să ne împărtășească Învierea Lui, Trupul și Sângele Său înviat ni le împărtășește în taina Sfintei Liturghii, pentru ca, întru puterea Lui, să împlinim cuvântul Lui. Teologul nu învață în școală o tehnică prin care să slujească mai frumos”.
După momentul Vohodului Mare, părintele asist. univ. dr. Petru Cernat a dat citire Mărturisirii de credință față de Biserică și a fost hirotonit întru preot de către Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
„Avem nevoie de această minte hrănită de Dumnezeu în tot ceea ce împlinim noi, creștinii, dar în mod special este necesară profesorilor și studenților unei facultăți de teologie. Și mintea noastră, care este atât de importantă într-o entitate de învățământ precum Facultatea de Teologie, este hrănită, spune un părinte din vremea noastră, părintele Zaharia, ucenicul Sfântului Sofronie, din trei izvoare principale: Dumnezeiasca Liturghie, Dumnezeieștile Scripturi și scrierile Sfinților Părinți, dar și de gândul cât mai des la Dumnezeu, prin rugăciunea: «Doamne, Iisuse Hristoase, miluiește-mă!»”, a sfătuit, la final, Părintele Mitropolit Teofan.
„Scopul nostru este același: hrănirea din Dumnezeul Cel adevărat, din Cuvântul Dumnezeului Celui adevărat. În același timp, mă gândeam că această hrănire, această binecuvântare, care are loc la începutul anului universitar se face pentru studenții anului I, cei care pășesc pentru prima dată pragul facultății noastre, care au trecut de emoțiile admiterii și, în același timp, se face pentru studenții din anii terminali, care pe parcursul acestui an vor trăi emoțiile încheierii unui ciclu, cu lucrarea de licență sau disertație și, de ce nu, și pentru studenții din anii de mijloc, pentru că, în esență, această binecuvântare a lui Dumnezeu dă tuturor puterea de a continua drumul pe care l-au început”, a spus și părintele decan Cezar- Paul Hârlăoanu.
În continuare, profesorii au participat la ședința Adunării Generale a cadrelor didactice, care a avut loc la Colegiul „Sfântul Nicolae” din Iași, iar de la ora 13:00, în Sala „Iustin Moisescu” din cadrul ansamblului mitropolitan, a avut loc o întâlnire cu studenții anului I.