Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Deschiderea oficială a Şcolii „Sfântul Antim Ivireanul“
În data de 6 septembrie, la Timişoara, de la ora 11:30, va avea loc deschiderea oficială a Şcolii ortodoxe "Sfântul Antim Ivireanul", din str. Aluniş nr. 36, înfiinţată la iniţiativa Asociaţiei timişorene "Pro Logos" şi aflată sub patronajul Arhiepiscopiei Timişoarei.
La evenimentul de deschidere a primei şcoli ortodoxe de ciclu primar din Timişoara sunt invitaţi reprezentanţi ai oficialităţilor locale şi judeţene, precum şi reprezentanţi din conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş. Din încredinţarea Înalt Preasfinţitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, din partea Arhiepiscopiei Timi-şoarei va participa Preasfinţitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar eparhial, însoţit de consilieri de la Centrul eparhial. În continua-rea ceremoniei de deschidere se va desfăşura programul intitulat "Ziua porţilor deschise", în cadrul căruia timişorenii pot vizita până la ora 16:00 noua şcoală timişoreană ce va funcţiona într-o clădire complet renovată de 350 mp, dotată cu toate cele necesare desfăşurării în cele mai bune condiţii a orelor de clasă. O educaţie în lumina valorilor ortodoxe Şcoala "Sfântul Antim Ivireanul" va sărbători deschiderea festivă a noului an şcolar la 10 septembrie, de la ora 10:00. Programul de studiu al unităţii de învăţământ va respecta întocmai programa şcolară aprobată de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, completând-o cu activităţi educative cu specific creştin-ortodox. În acelaşi timp, şcoala oferă posibilitatea înscrierii copiilor la programul "Şcoală după şcoală", adresat elevilor clasei pregătitoare şi claselor I-IV, atât pe parcursul anului şcolar, cât şi în perioada vacanţelor. Una dintre valorile importante ale Şcolii "Sfântul Antim Ivireanul" este familia. Formarea caracterului unui copil este dependentă de conceptul de familie şi de relaţia pe care şcolarul o are cu aceasta. Legătura dintre şcoală şi familie fiind atât de strânsă, cadrele didactice se bazează pe sprijinul familiei, în scopul de a oferi împreună copiilor o educaţie creştină temeinică, în lumina valorilor ortodoxe, în care să se împletească armonios formarea caracterului cu dragostea faţă de Dumnezeu şi faţă de aproapele. "Vrem să oferim copiilor noştri un alt fel de educaţie decât în sistemul public de învăţământ, prin dobândirea unei perspective duhovniceşti asupra lucrurilor, în conformitate cu învăţătura Bisericii Ortodoxe, care să schimbe societatea în bine, iar aceasta vine din schimbarea oamenilor, nu din exterior. Doar în aceste mod, asigurându-le copiilor un mediu creştinesc de dezvoltare, societatea românească de mâine va avea speranţele unui viitor binecuvântat de Mântuitorul nostru Iisus Hristos", a declarat Ciprian Buzner, partener în cadrul proiectului "Şcoala ortodoxă "Antim Ivireanul"".