La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Despre frumuseţea din viaţa oamenilor, dincolo de cuvinte
În noul volum "Dincolo de cuvinte" al preacuviosului arhimandrit Timotei Aioanei, apărut la Editura BASILICA a Patriarhiei Române, sunt strânse într-un frumos buchet de slovă duhovnicească gânduri, evocări şi articole scrise în anii 2008-2010, parte din ele publicate în cotidianul Ziarul Lumina şi în săptămânalul Lumina de Duminică.
Pământul Ortodoxiei româneşti a plămădit, de-a lungul veacurilor, mulţi slujitori ai sfintelor altare, bine-plăcuţi lui Dumnezeu, care s-au rugat, cu timp şi fără timp, pentru poporul bine-credincios. De la arhierei, de la simpli monahi, oameni de cultură, sau de la preoţi şi diaconi de mir, Biserica noastră a primit, de-a lungul veacurilor, statornice îmbrăţişări şi neîntrecute dovezi de profundă conştiinţă eclesială asumată la nivel personal. Într-o lume a dezordinii şi a soluţiilor improvizate, în care trăim, noua apariţie este o pioasă invitaţie ce ne cheamă să redescoperim crâmpeie despre dragoste, despre blândeţe, cinste şi slujire jertfelnică pentru Hristos şi semeni. Autorul monah păstrează sobrietatea, blândeţea şi competenţa caracteristice şi ne aşază în faţă nu numai un periplu istoric al chipurilor puse în lumină, ci, deţinând instrumentarul apropierii lăuntrice de acestea, ne împărtăşeşte plămada în duh a ethosului lor. Într-o perioadă în care înţelesurile şi rosturile adevărate ale credinţei şi ale întâlnirii cu celălalt sunt înghiţite de festivismul exagerat, prin întâlnirea cu aceste mărturisiri izvorâte din gândul şi sufletul monahului portretist, ne împărtăşim şi ne bucurăm nu doar de abundenţa lucrurilor mici, ci şi de lumina şi frumuseţea din viaţa oamenilor, care străbat dincolo de cuvinte.