În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Dezbatere despre colaborarea între şcoli şi parohii, la Bistriţa
Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, s-a aflat la întâlnirea preoţilor din Protopopiatul Bistriţa cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Bistriţa-Năsăud. În cadrul întâlnirii a avut loc o dezbatere despre importanţa orei de religie şi a colaborării pe care preoţii sunt chemaţi să o aibă cu şcolile de pe raza parohiilor în care slujesc.
Subiectele privind importanţa orei de religie şi colaborarea între şcoli şi parohii au fost dezbătute marţi, 10 februarie, în cadrul şedinţei lunare a clericilor de pe raza judeţului Bistriţa. La discuţie au luat parte, alături de IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, Camelia Tabără, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean, părintele Adrian Cherhaţ, inspectorul de religie al judeţului şi părintele Tudor Mudure, inspector eparhial de tineret. De asemenea, au participat: consilierul cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, părintele Bogdan Ivanov, şi protopopul de Bistriţa, Alexandru Vidican.
Colaborarea dintre parohii şi şcoli
În discursul susţinut la întâlnire, IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei le-a adus la cunoştinţa preoţilor importanţa implicării lor, în calitate de păstori, în actul de învăţământ, cu atât mai mult cu cât la nivelul Sfântului Sinod s-a hotărât încheierea de protocoale de colaborare între parohii şi şcolile de pe raza acestora.
Potrivit consilierului cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, pr. Bogdan Ivanov, acest protocol nu îşi propune doar să consolideze statutul orei de religie, ci şi să găsească câteva soluţii punctuale la probleme foarte importante pe care le traversează învăţământul românesc, şi anume riscul de abandon şcolar şi problemele copiilor din familii defavorizate. Preoţii au fost îndemnaţi să ia act de aceste decizii şi să le pună în aplicare începând cu perioada următoare.
Proiectul Şcoala „Sfântul Stelian“
În cadrul şedinţei s-a hotărât continuarea proiectului clasei „Sfântul Stelian“ din municipiul Bistriţa. Aceasta îşi va desfăşura activitatea pentru al doilea an şi va avea aceeaşi ofertă educaţională. De asemenea, în şedinţă s-a discutat şi despre posibilitatea deschiderii, la Bistriţa, a unei şcoli confesionale, iar în vederea realizării acestui proiect, IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a vizitat un posibil amplasament a viitoarei unităţi de învăţământ. În şedinţa de la Bistriţa le-au fost transmise preoţilor şi alte noutăţi administrative şi social-misionare.