De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Dezbatere despre plictisul existenţial la copii şi tineri
Joi, 10 aprilie, de la ora 18:00, în Aula Magna a Universităţii de Vest din Timişoara va avea loc o dezbatere pe tema „Plictisul existenţial la copii şi tineri“, la care sunt invitaţi să participe cât mai mulţi profesori, elevi şi părinţi. Evenimentul este organizat de Arhiepiscopia Timişoarei, Asociaţia Culturală Kratima şi Facultatea de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării din Timişoara.
Tema propusă spre dezbatere va fi abordată din perspectivă psihologică, sociologică, dar şi duhovnicească de următorii invitaţi: prof. univ. dr. Alin Gavreliuc, de la Facultatea de Sociologie şi Psihologie din Timişoara, lect. univ. dr. Claudiu Mesaroş şi lect. univ. dr. Florin Lobonţ, de la Facultatea de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării din Timişoara, precum şi ierom. Dionisie Ignat, duhovnicul Mănăstirii „Sfântul Ilie“ de la Albac, judeţul Alba.
Reeditarea cărţii „Polyanna. Taina mulţumirii“
În cadrul evenimentului va avea loc şi lansarea volumului reeditat „Polyanna. Taina mulţumirii“, un best-seller al celebrei scriitoare americane Eleanor H. Porter, apărut în anul 1913 şi care prezintă una dintre cele mai frumoase poveşti pentru copii şi adulţi din toate timpurile. „Polyanna este o fetiţă care, deşi săracă, a învăţat să se bucure de tot ceea ce o înconjoară şi de toate întâmplările din viaţă. Mai mult, ea reuşeşte să înmoaie, în jurul ei, cele mai împietrite, acre şi plictisite de viaţă caractere. Cum reuşeşte acest lucru? Datorită unui „joc al mulţumirii“, învăţat de la tatăl ei. Dorim să aducem în atenţia publicului povestea Polyannei prin reeditarea acestei cărţi, pentru ca toţi copiii să se împărtăşească din exemplul acestei fetiţe minunate şi să găsească, precum ea, motive de bucurie în tot ceea ce îi înconjoară. Ne dorim, de asemenea, ca povestea să fie citită şi de părinţi, ca să nu uite niciodată că nu sunt importante valorile materiale pe care le oferă copiilor, ci cele ale sufletului. Pentru ce muncim, de dimineaţa până seara? Încercăm să răscumpărăm cu tablete, telefoane mobile de ultimul tip, vacanţe scumpe, timpul pe care nu-l petrecem cu copiii noştri, dar ce folos că le au pe toate? Aparent, nu au nici un motiv să fie nefericiţi, însă, cu toate acestea, cu timpul, nu-i mai impresionează nimic. Plictisit de viaţă, copilul ajunge să fie nemulţumit de tot ceea ce-l înconjoară. La astfel de probleme încercăm să găsim un răspuns prin întâlnirea de la Universitatea de Vest, atât pentru a determina cauzele acestor probleme, cât mai ales pentru a vedea ce putem face noi, ca părinţi şi profesori, pentru a preîntâmpina astfel de situaţii“, a menţionat Camelia Mingasson, preşedintele Asociaţiei Culturale Kratima din Timişoara.
Toţi cei care vor achiziţiona un exemplar al volumului lansat în cadrul evenimentului vor contribui la sprijinirea copiilor nevoiaşi din centrele de plasament ale judeţului Timiş. „Pentru că Polyanna nu ţinea bucuria doar pentru ea, ci o împărtăşea cu cei din jur, nici proiectul nostru nu se opreşte la a edita o carte şi a organiza o dezbatere. Astfel, în amintirea Polyannei, din fiecare exemplar vândut al cărţii, 1 leu va pleca spre copiii orfani din judeţul Timiş. Încercăm, de asemenea, să constituim grupuri formate din copii care doresc să-i ajute pe copiii orfani şi să organizăm, alături de ei, vizite la orfelinatele din judeţ. Nu vizite punctuale, ci întâlniri repetate, care să conducă la crearea unor legături trainice, în timp“, a mai precizat Camelia Mingasson.