IPS Părinte Mitropolit Ioan și-a serbat, și anul acesta, onomastica, la sărbătoarea Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului, luând masa de prânz cu beneficiarii Centrului social de urgență pentru persoane fără adăpost de la Pădurea Verde din Timișoara.
Dezbatere despre posibilitatea finanțării reabilitării obiectivelor religioase la Târgoviște
Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, a primit marți, 27 februarie, la Reședința eparhială din Târgoviște, o delegație a Agenției de Dezvoltare Regională Sud Muntenia, condusă de directorul general Liviu Gabriel Mușat, însoțit de Andreea Mirela Tache, director de cabinet, și de Gabriela Călin, director al Direcției Autoritatea de Management PR Sud Muntenia, ne-a transmis Biroul de presă al Eparhiei Târgoviștei.
La discuții au luat parte părintele Ionuț Adrian Ghibanu, vicar eparhial, consilieri și inspectori din Administrația eparhială și protoiereii din județul Dâmbovița. De asemenea, delegat al Primăriei Municipiului Târgoviște a fost Alexandru Oproiu. Cu acest prilej a fost prezentat Ghidul solicitantului pentru accesarea fondurilor europene prin Programul Regional Sud Muntenia, 2021-2027, precum și calendarul axei de finanțare. De asemenea, a avut loc o dezbatere cu privire la posibilitatea finanțării lucrărilor de reabilitare a obiectivelor religioase, dar și tipurile și criteriile de eligibilitate ale acestora.
Au fost prezentate câteva obiective specifice ale ghidului, și anume cele referitoare la bisericile înscrise în Lista monumentelor istorice, categoria A. Astfel, au fost dezbătute amănunțit condițiile de eligibilitate a două obiective ale priorității 6.
Primul dintre acestea, „Promovarea dezvoltării integrate și incluzive în domeniul social, economic și al mediului, precum și a culturii, a patrimoniului natural, a turismului sustenabil și a securității în zonele urbane” (municipii reședință de județ și zonele urbane funcționale ale acestora), include protecția, conservarea și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural prin activități de restaurare, consolidare, extindere, accesibilizare și dotare (pentru expunerea și protecția patrimoniului cultural imobil) a monumentelor istorice de categoria A, inclusiv servicii de digitizare/digitalizare în scop educativ, precum și activități de marketing și promovare turistică. Alocarea financiară pentru acest obiectiv este de 18.673.529 de euro.
Al doilea obiectiv, „Promovarea dezvoltării locale integrate și incluzive în domeniul social, economic și al mediului, precum și a culturii, a patrimoniului natural, a turismului sustenabil și a securității în alte zone decât cele urbane - pentru comune, orașe și municipii, altele decât municipiile reședință de județ“, include protecția, conservarea și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural prin activități de restaurare, consolidare, extindere, accesibilizare și dotare (pentru expunerea și protecția patrimoniului cultural imobil) a monumentelor istorice de categoria A, inclusiv servicii de digitizare/digitalizare în scop educativ, precum și activități de marketing și promovare turistică. Alocarea financiară totală pentru acest obiectiv este de 14.786.349 de euro.