De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Dezbatere despre problemele societăţii contemporane
Mănăstirea Sâmbăta de Sus a fost gazda unui simpozion pe tema problemelor cu care se confruntă societatea zilelor noastre, precum pedeapsa cu moartea, foametea, inegalitatea sau alte probleme ale zilelor noastre. Una dintre premise a fost că dialogul dintre creştini poate duce la schimbarea unor situaţii dificile.
În perioada 9-11 noiembrie a avut loc la Academia de la Mănăstirea "Sfinţii Brâncoveni", Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov, un simpozion al Comunităţii SantâEgidio, care a avut ca temă "Comoara voastră este în ceruri". Tema conferinţei a avut ca punct de plecare versetele "Adunaţi-vă comori în cer… căci unde este comoara voastră acolo va fi şi inima voastră" (Matei VI, 20- 21). La acest simpozion au participat 40 de preoţi de cult ortodox, greco-catolic şi romano-catolic din ţară. Organizatorul întâlnirii, pr. Alberto Quattrucci, delegatul Comunităţii SantâEgidio pentru România, a prezentat un referat despre implicarea comunităţii în rezolvarea problemelor sociale umane cu care se confruntă societatea de astăzi. Creştinii, prietenii săracilor Printre temele abordate s-au aflat abolirea pedepsei cu moartea, înlăturarea sărăciei, a foametei şi a inegalităţilor care există în societatea de astăzi. Astfel, "noi, creştinii, putem contribui la înlăturarea acestor greutăţi deoarece creştinul este cetăţean al cerului, dar şi cetăţean al lumii", a precizat părintele, arhimandrit Visarion Joantă, exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Sibiului, care a enumerat unele dintre ideile dezbătute în cadrul simpozionului. Alte astfel de idei amintite au fost: "Trebuie să ne schimbăm inima pentru a putea schimba lumea" şi "credinţa, rugăciunea şi dragostea trebuie să fie mijloacele prin care noi putem contribui la schimbarea acestor situaţii" sau "totul pleacă de la iubirea faţă de cei săraci". Una dintre premisele simpozionului a fost că dialogul între creştini sau între religii ar putea duce la schimbarea unor situaţii dificile, iar creştinii trebuie să fie o busolă de orientare, aceştia fiind prietenii săracilor. Un exemplu concret este chiar masa de Crăciun oferită săracilor de Comunitatea SantâEgidio, la Roma, în fiecare an, după cum a mai menţionat părintele arhimandrit Visarion Joantă. Comunitatea Sant'Egidio a apărut la Roma, în 1968, după Conciliul al II-lea Vatican. În prezent, este o mişcare de laici la care aderă mai mult de 50.000 de persoane, implicată în comunicarea Evangheliei şi în opere de caritate în peste 70 de ţări de pe diferite continente.