Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit în Duminica dinaintea Crăciunului, a Sfinților Părinți după trup ai Domnului, 22 decembrie 2024, un cuvânt de învățătură în Paraclisul istoric „Sfântul
Dezbatere internaţională despre învăţământul teologic
La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion Felea“ din Arad a avut loc miercuri, 24 septembrie, întâlnirea Grupului internaţional de lucru asupra învăţământului teologic ortodox cu profesorii de teologie arădeni. Evenimentul a avut loc cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, sub coordonarea pr. prof. dr. Viorel Ioniţă, consilier patriarhal onorific.
Membrii Grupului internaţional de lucru asupra învăţământului teologic ortodox au avut o primă întâlnire în ziua de marţi, 23 septembrie, cu participanţii la cel de-al VI-lea Congres al facultăţilor de teologie din Patriarhia Română, unde şi-au prezentat activitatea, de la fondarea acestuia până în prezent. Grupul a fost compus din: pr. Andrey Gusev, Biserica Ortodoxă Rusă, Moscova; pr. prof. dr. Viorel Ioniţă, Biserica Ortodoxă Română, Bucureşti; prof. dr. Paul Meyendorff, Institutul Teologic „Sf. Vladimir“, New York; pr. prof. dr. Gregorios-Tylemachos Stamkopoulos, pro-rectorul Academiei Bisericeşti de grad universitar din Tesalonic, Grecia; Fr Rauno Pietarinen, Biserica Ortodoxă din Finlanda, asistaţi pentru traducere de pr. Vlad Toader.
Întâlnirea de miercuri a cuprins o discuţie directă cu membrii corpului profesoral ai facultăţii din Arad, la care au participat şi pr. prof. dr. Ştefan Buchiu, decanul Facultăţii de Teologie din Bucureşti, precum şi pr. prof. dr. Nicolae Achimescu, preşedintele comisiei teologice din cadrul CNADTCU (a Ministerului Educaţiei Naţionale). După o scurtă prezentare a fiecărui participant în parte, cu profilul său didactic şi de cercetare, a fost proiectat un film sintetic care a pus în lumină istoricul, oferta educaţională, activitatea de cercetare ştiinţifică a profesorilor şi studenţilor, programul liturgic, precum şi activităţile misionar-pastorale ale studenţilor Facultăţii de Teologie din Arad. Apoi, a urmat un interesant dialog, după planul mai sus menţionat, prin care s-au evidenţiat particularităţile învăţământului teologic românesc în general, precum şi ale celui local, legat de facultatea din Arad. Scopul Grupului internaţional de lucru asupra învăţământului teologic ortodox se focalizează pe descoperirea de bune practici pe care le găsesc în diferite şcoli teologice din lumea ortodoxă, oferind consultanţă pentru dezvoltarea unui învăţământ teologic racordat la exigenţele şi provocările contemporane, atât la nivel local, cât şi la nivel global. Grupul reprezintă o paletă variată de soluţii internaţionale de dezvoltare în învăţământul teologic ortodox şi îşi doreşte să ajute la dezvoltarea instituţiei cu care vine în contact, printr-un aport de energie, bucurie şi opţiuni. Membrii grupului sunt numiţi de Întâistătători ai Bisericilor Ortodoxe sau sunt experţi în domeniu aleşi de către grup.