În Duminica a 2‑a după Sfintele Paști, 27 aprilie, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, a poposit în mijlocul slujitorilor și credincioșilor Catedralei mitropolitane „Sfântul Spiridon” - Nou, Paraclis Patriarhal, din București. Înconjurat de un ales sobor de slujitori ai sfântului lăcaș, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, în cadrul acesteia hirotonindu‑l întru preot pe diaconul Nicolae Sevastre, director de imagine la TRINITAS TV, pe seama Catedralei mitropolitane „Sfântul Spiridon” - Nou.
Dezbatere pe tema transplantului de organe la Universitatea Politehnica
Centrul de spiritualitate „Sfântul Grigorie Palama” a organizat joi seara, 20 februarie, la Universitatea Politehnica din București, o dezbatere pe tema transplantului de organe, la care au participat academician profesor dr. Irinel Popescu, șeful Centrului de Transplant Hepatic Fundeni din București, și părintele prof. dr. Constantin Coman de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”.
Cu ocazia acestei dezbateri, a avut loc și lansarea lucrării „Morala creștină”, ediția completă (vol. 1 și 2), a cunoscutului teolog și profesor grec dr. Georgios Mantzaridis, apărută la Editura Bizantină.
În prima parte a acestui eveniment, părintele profesor Constantin Coman a prezentat lucrarea „Morala creștină” a teologului Georgios Mantzaridis, spunând că aceasta se înscrie pe direcția înnoitoare a teologiei ortodoxe, expusă la începutul secolului trecut, prin care se cerea emanciparea din captivitatea „babilonică” a teologiei scolastice apusene și conturarea unei expuneri și gândiri teologice care să reprezinte ethosul și spiritualitatea Bisericii Ortodoxe. Părintele a precizat că ceea ce monumentala lucrare a Sfântului Părinte Dumitru Stăniloae, Teologia Dogmatică Ortodoxă, a realizat în spațiul Teologiei sistematice dogmatice, împlinește azi în domeniul Moralei ortodoxe lucrarea profesorului Georgios Mantzaridis. De asemenea, părintele profesor a punctat, printre altele, că teologul grec recuperează evaluarea motivației sau a intenționalității care stă la baza unui demers, a unei fapte, a unei proiecții sau atitudini de viață.
În continuare, academicianul dr. Irinel Popescu a prezentat un scurt istoric al transplantului hepatic în lume și în România, cu statistici și atitudini care diferă de la o țară la alta cu privire la această practică medicală. Spre deosebire de țările vestice, cunoscutul doctor a spus că în România nu este o cultură foarte dezvoltată a transplantului, românii manifestând o oarecare reticență față de această practică, lucru vizibil în numărul mic de donatori de organe. Doctorul Irinel Popescu a subliniat că autorul „Moralei creștine” acordă un capitol acestei teme a transplantului de organe și a arătat că această practică poate fi evaluată și în cheia sacrificiului de sine, din iubire, al celor care acceptă actul donării organelor pentru salvarea vieții semenilor.