De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Dezbateri pe tema orei de religie în Grecia
Începând cu data de 8 martie, ierarhii greci au început lucrările unei şedinţe extraordinare a Sfântului Sinod, ţinând cont de unele teme care necesită discuţii urgente. Pe agenda de lucru a Sinodului sunt problemele legate de programa de învăţământ pentru ora de religie, Sfântul şi Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe, precum şi criza refugiaţilor.
Secretariatul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe din Grecia a invitat ierarhii din această ţară la o şedinţă extraordinară de lucru, ţinând cont de unele probleme noi care necesită un răspuns urgent din partea Bisericii, anunţă romfea.gr.
În cuvântul de deschidere al şedinţei sinodale, Preafericitul Părinte Arhiepiscop Ieronim al II-lea al Atenei şi al Întregii Grecii a mulţumit ierarhilor pentru răspunsul la invitaţia de a participa la şedinţă şi a menţionat că „mările noastre au devenit morminte de apă”, referindu-se la problema refugiaţilor, dintre care mulţi nu mai reuşesc să ajungă pe uscat. Preafericirea Sa a subliniat faptul că poporul grec a dat dovadă de înţelegere şi dragoste creştină pentru persoanele care au fost nevoite să fugă din ţara lor, condamnând pe cei care încearcă să profite, în diferite moduri, de aceşti refugiaţi.
Pe ordinea de zi, cele mai importante au fost subiectele privind Sfântul şi Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe, precum şi predarea orei de religie în şcolile publice din Grecia. Subliniind importanţa mărturiei unităţii ortodoxe, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe a Greciei a menţionat că „este important să dăm mărturie comună împreună cu Bisericile Ortodoxe surori şi să transmitem un mesaj de viaţă şi speranţă pentru cei de aproape şi pentru cei de departe”. Sfântul Sinod a aprobat ulterior delegaţia Bisericii Ortodoxe a Greciei la Sfântul şi Marele Sinod, care va fi formată din 25 de arhierei, plus 6 membri în Comisia de experţi şi alte 9 persoane.
Referitor la ora de religie, pe care Ministerul Educaţiei din Grecia vrea să o schimbe ca formă, incluzând noţiuni despre toate religiile şi lecţii de toleranţă religioasă, Preafericirea Sa a subliniat că „trebuie stabilită obligativitatea cursului, respectându-se orele de instruire în cadrul programei şcolare curente, cu caracter ortodox. Orice altă propunere poate şi trebuie să fie discutată, ţinându-se seamă de noile provocări cu care ne confruntăm, dar chestiunile menţionate mai sus trebuie să constituie baza oricărui dialog cu Ministerul Educaţiei”. Referitor la ora de religie a ţinut un cuvânt Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Ierotheos de Navpaktos şi Agios Vlasios, care a prezentat pe larg problematica modificării programei de învăţământ la ora de religie în şcolile şi liceele din Grecia şi punctul de vedere al Bisericii despre aceasta.