La Praznicul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, miercuri, 25 decembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și
Dezbateri pe tema Sfântului Maslu
Preoţii din Arhiepiscopia Râmnicului se întâlnesc zilele acestea pentru conferinţele pastoral-misionare de primăvară. Activităţile sunt organizate cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului.
Ca în fiecare primăvară, la finele lunii mai, preoţii din Arhiepiscopia Râmnicului se întâlnesc pentru a discuta problemele de actualitate pastoral-misionară din parohiile pe care le coordonează. Anul acesta, slujitorii râmniceni vor avea ca temă de meditaţie problema "Taina Sfântului Maslu şi îngrijirii bolnavilor", în contextul prevederilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române privind "Anul omagial 2012". Astfel, marţi, 29 mai, a avut loc la Drăgăşani conferinţa pastoral-misionară cu preoţii din Protoieria Drăgăşani. În deschiderea lucrărilor conferinţei preoţeşti, Preasfinţitul Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie. După slujbă, clericii prezenţi au participat, alături de Preasfinţitul Emilian, la o slujbă de Te Deum. După susţinerea referatelor, Preasfinţitul Emilian a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a evidenţiat importanţa săvârşirii Tainei Sfântului Maslu în parohie, pentru sănătatea sufletească şi trupească a credincioşilor. Astăzi, 30 mai, este rândul preoţilor din Protoieria Horezu, care se vor întâlni la sediul protopopiatului pentru a dezbate aceeaşi temă. Mâine, 31 mai, slujitorii din Protopopiatul Râmnicu Vâlcea se vor întâlni la Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului, în Sala "Iosif Episcopul" al Aşezământului pastoral-misionar "Sfântul Ierarh Calinic" din Râmnic. Lucrările conferinţelor vor fi precedate de săvârşirea Sfintei Liturghii arhiereşti în Catedrala arhiepiscopală "Sfântul Nicolae" şi de slujba de Te Deum. În cadrul acestor întâlniri au fost şi vor fi prezentate referate pe următoarele teme: "Taina Sfântului Maslu, prezentare biblico-patristică şi istorică cu mărturii din Sfânta Scriptură, din Vechiul şi Noul Testament, apoi cu mărturii ale Sfinţilor Părinţi, cu mărturii ale Sfinţilor Taumaturgi", "Taina Sfântului Maslu, semnificaţie teologică şi existenţială pentru sănătate, dar de la Dumnezeu şi responsabilitate umană, pocăinţă şi iertarea păcatelor, tămăduirea sufletească şi vindecarea trupească, reintrarea omului în iubire şi în viaţa lui Iisus Hristos Cel înviat", "Taina Sfântului Maslu tratată sub aspect liturgic".