De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Dezbateri teologice la Arad
La invitaţia Arhiepiscopiei Aradului, prof. univ. dr. Hrisostom Stamoulis, decanul Facultăţii de Teologie din Tesalonic, a susţinut două conferinţe în cadrul proiectului internaţional intitulat „Hristos în cetate“, sub genericul Anului omagial euharistic în Patriarhia Română.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, la iniţiativa arhimandritului dr. Teofan Mada, vicar administrativ eparhial, în colaborare cu Facultatea de Teologie „Ilarion V. Felea“ din cadrul Universităţii „Aurel Vlaicu“ din Arad, au fost organizate două întâlniri de dialog duhovnicesc pe teme teologice cu reputatul profesor, artist, scriitor şi compozitor Hrisostom Stamoulis şi teologii şi profesorii arădeni. O primă întâlnire a avut loc luni, 24 martie, în aula facultăţii, aceasta fiind pusă sub tema „Euharistia în viaţa duhovnicească a credinciosului“. Înainte de începutul conferinţei a avut loc o scurtă întrevedere între invitat şi corpul profesoral de la Facultatea de Teologie din Arad. Decanul instituţiei, pr. prof. univ. dr. Ioan Tulcan, în calitate de gazdă, a exprimat bucuria şi mulţumirea pentru această vizită, făcând o prezentare sintetică a facultăţii şi a seminarului din Arad, amintind câteva dintre activităţile academice desfăşurate aici, oferindu-i în dar câteva dintre volumele editate de facultatea arădeană. La rândul său, prof. Stamoulis şi-a exprimat bucuria de a fi prezent la Arad, mai ales şi pentru faptul că unul dintre ucenicii săi, arhim. Teofan Mada, activează aici cu frumoase proiecte şi realizări. Acesta şi-a arătat deschiderea pentru viitoare proiecte de colaborare între cele două facultăţi de teologie din Tesalonic şi Arad. A urmat apoi prezentarea invitatului de către părintele Teofan, dezvăluind audienţei prezente în aula facultăţii câteva dintre creaţiile teologice şi preocupările muzicale ale prof. Stamoulis, prezentând şi apariţia editorială „Frumuseţea sfinţeniei“, tipărită la Editura „Basilica“ a Patriarhiei Române şi prefaţată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României. În debutul conferinţei prezentate în faţa profesorilor, a studenţilor şi a elevilor, domnia sa a apreciat la superlativ iniţiativa organizării proiectului „Hristos în cetate“ de către Arhiepiscopia Aradului, bazându-se pe principiul după care „Însuşi Mântuitorul Hristos a avut un dialog cu istoria şi cultura. Tot astfel şi Biserica - Trupul lui Hristos - trebuie să poarte acest dialog prin teologia academică“. Conţinutul conferinţei s-a axat pe revelarea câtorva coordonate patristice privitoare la felul în care credinciosul trebuie să se raporteze la Sfânta Împărtăşanie, sub sintagma „deasa sau rara împărtăşire“. Din perspectiva vredniciei, domnia sa a arătat că „dacă stăm şi aşteptăm să fim vrednici, nu o să ne împărtăşim niciodată“. Pe de altă parte, „Euharistia trebuie receptată concomitent ca un eveniment personal şi comunitar care determină modelarea credinciosului şi a societăţii în care el trăieşte“. La finalul întâlnirii a fost iniţiat un dialog prin care prof. Hrisostom Stamoulis a răspuns la întrebările puse de auditoriu.
Conferinţă la Filarmonica de Stat din Arad
Cea de-a doua întâlnire a publicului arădean cu prof. Hrisostom Stamoulis a avut loc marţi, 25 martie, la Filarmonica de Stat din Arad. Titlul conferinţei a fost „Euharistia, Viaţa duhovnicească şi Muntele Athos“. Invitatul serii de dialog a subliniat în cadrul conferinţei că Euharistia e o invitaţie deschisă adresată tuturor celor botezaţi de a participa la trupul Logosului întrupat, la viaţa însăşi prin fire, „prin care toate se fac vii şi sunt păstrate în existenţă“. În expunerea sa, profesorul Stamoulis a evaluat contribuţia insuficient sau deloc cunoscută a Sfântului Chiril al Alexandriei la renaşterea filocalică iniţiată de Sfântul Nicodim Aghioritul şi de Sfântul Macarie Notara, Episcopul Corintului. „Tratatul despre deasa împărtăşire“ redactat de cei doi sfinţi menţionaţi anterior pune accentul pe revenirea la împărtăşirea frecventă cu Hristos euharistic, drept bază a efortului ascetic de transfigurare a persoanei umane. Pocăinţa iluminatoare porneşte şi culminează cu întâlnirea „Dragostei răstignite“ pentru om, cu întâlnirea Mântuitorului. Hristos lucrează taina mântuirii şi cheamă pe fiecare om evlavios şi iubitor de Dumnezeu la Sfânta Masă fără să socotească greşelile oamenilor, deoarece ştie că leacul se dă celor bolnavi, şi nu celor sănătoşi. Cu alte cuvinte, aşa cum accentuează profesorul Matsoukas, omul este mântuit pentru insuficienţa sa, şi în nici un caz pentru suficienţa sa. Astfel, Euharistia nu constituie doar antidot al morţii omului, ci şi al bolilor sale, şi prin urmare o precondiţie pentru regăsirea centrului pierdut al vieţii morale şi sociale.