La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Dialog ştiinţific între Teologie şi Filozofie pe tema fiinţei
În zilele de 24 şi 25 aprilie, la Timişoara s-a desfăşurat Simpozionul internaţional intitulat „Ontologie şi Teologie. Dialogul ideilor şi misiunea Bisericii“. Lucrările simpozionului au fost găzduite de Aula „Eugen Todoran“ a Bibliotecii Centrale Universitare din Timişoara şi s-au desfăşurat în prezenţa mai multor profesori şi studenţi de la Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie din Timişoara.
Deschiderea simpozionului a avut loc vineri, 24 aprilie, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, şi a Preasfinţitului Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei. În cele două zile ale lucrărilor, au prezentat referate mai mulţi profesori din ţară şi străinătate, dintre care amintim: Jean-Louis Vieillard-Baron, profesor emerit la Université de Poitiers; Alexandra Roux, Université de Poitiers; pr. prof. univ. dr. Dumitru Megheşan de la Facultatea de Teologie din Oradea; prof. univ. dr. Corneliu Mircea, Universitatea de Vest din Timişoara.
„Este un eveniment la un nivel înalt de gândire. Avem, pe de o parte, gândirea filozofiei franceze contemporane, cât şi a celei antice, iar pe de altă parte, reverberaţia permanentă a ceea ce înseamnă gândirea noastră creştină. În cadrul discuţiilor şi al prezentărilor, am putut observa evoluţia gândirii în decursul mileniilor, am avut ocazia să expunem problemele noastre creştine, crezul nostru ortodox, dar şi cultura şi gândirea poporului român. Am avut parte de un dialog roditor, precum şi de un schimb de idei interesant“, a precizat Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Ioan.
Evenimentul s-a bucurat de aprecieri din partea participanţilor şi a auditoriului alcătuit din profesori, studenţi şi oameni de cultură din oraşul de pe Bega. Pe lângă referatele ştiinţifice prezentate, tematica simpozionului a prilejuit şi numeroase discuţii libere privind tema fiinţei în gândirea filozofică şi teologică.
„Genericul simpozionului este inspirat de tradiţia pe care o avem în ceea ce priveşte colaborarea noastră cu Facultatea de Filozofie din cadrul Universităţii din Poitiers. Am optat pentru „Ontologie şi Teologie“, deoarece atât Teologia, cât şi Filozofia încearcă să pună în prim-plan problema fiinţei. Subiectele care fac obiectul discuţiilor acestui simpozion vin a lămuri moduri diferite din care a fost privită tema fiinţei în lumea filozofilor şi forme diferite de abordare a acestei teme din perspectiva cercetării teologice, la rândul ei, multiplă ca şi tematică. Considerăm că simpozionul este bine-venit şi important pentru arhitectura culturală şi academică timişoreană, întrucât pune în dialog două direcţii de cercetare considerate de către mulţi rivale“, a precizat pr. conf. univ. dr. Nicolae Morar de la Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie din Timişoara.
Simpozionul interdisciplinar de filozofie şi teologie este un proiect realizat de Mitropolia Banatului - Arhiepiscopia Timişoarei - în colaborare cu Universitatea de Vest din Timişoara - Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie.