În Ajunul Crăciunului, marți, 24 decembrie 2024, a avut loc la Catedrala Patriarhală din Capitală un concert de colinde susținut de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române și de Grupul psaltic
„Dintr-un anumit punct de vedere, acest sat începe să existe cu adevărat“
Pentru credincioşii din localitatea Vama, comuna Popeşti, Protopopiatul Iaşi 3, seara zilei de sâmbătă, 12 iulie 2014 , a reprezentat un moment aşteptat de zeci de ani. În prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a fost aşezată piatra de temelie a viitoarei biserici din această comunitate, ce o va avea ca ocrotitoare pe Sfânta Teodora de la Sihla.
Sâmbătă seara, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan a sfinţit locul şi a pus piatra de temelie pentru viitoarea biserică din localitatea Vama, comuna Popeşti, care va fi construită la iniţiativa şi cu purtarea de grijă a părintelui Vasile Matcovici de la Biserica „Sf. Ilie Tesviteanul“ - Popeşti. După slujba religioasă de sfinţire a apei şi a untdelemnului, cu care s-a sfinţit apoi piatra de temelie şi crucea pentru Sfântul Altar al noii biserici, pr. Mihail Roşu, protopopul Protopopiatului Iaşi 3, şi pr. Vasile Matcovici au adresat câte un un scurt cuvânt preoţilor şi credincioşilor prezenţi.
„Această zi este una binecuvântată, întrucât rugăciunile Sfintei Teodora de la Sihla, aşa cum altădată au străpuns Carpaţii, aşa astăzi au străpuns văzduhul şi Dumnezeu ne-a binecuvântat cu aceste momente deosebite. Cele 40 de familii ale localităţii Vama merită dreptul de a avea un locaş de închinare, arătând de nenumărate ori că sunt însetaţi de cuvântul lui Dumnezeu“, a subliniat pr. Vasile Matcovici.
În continuare, IPS Mitropolit Teofan a vorbit despre importanţa construirii de biserici în toate comunităţile: „Putem spune că, dintr-un anumit punct de vedere, acest sat începe să existe cu adevărat, fiindcă s-a aşezat aici loc spre închinare, loc de Liturghie, loc de pomenire şi de pavăză pentru întreaga comunitate. Mă bucur că părintele Vasile a avut acest gând de a ridica biserică în localitatea de aici şi am încredinţarea că cei 30 de ani de slujire preoţească pe care îi are îl vor ajuta să înfăptuiască şi această lucrare. Nu va fi uşor, dar nici imposibil. Nu am întâlnit până acum temelie de biserică pusă care, în cele din urmă, cu strădanii sau cu perioade de întrerupere, să nu ajungă în cele din urmă la săvârşire“.
După slujba de punere a pietrei de temelie, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, împreună cu pr. protopop Mihail Roşu şi cu pr. Vasile Matcovici, a vizitat Muzeul local de etnografie „Dr. Emilia Pavel“, întâlnindu-se şi cu autorii compendiului monografic „Popeştii Iaşilor - străveche vatră de civilizaţie pentru fiii comunei“: col (r) Grigore Radoslavescu şi dr. ing. Elena Florescu. Ziua s-a încheiat cu un frumos spectacol artistic organizat la Biserica „Sf. Ilie Tesviteanul“ - Popeşti şi susţinut de copiii din această parohie, la care au participat toţi preoţii prezenţi la slujba de sfinţire a locului, precum şi numeroşi credincioşi.