De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Discuții privind cateheza parohială în Arhiepiscopia Bucureştilor
Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel a avut loc joi, 18 februarie, în sala „Iustin Patriarhul” a Centrului pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae”, o întâlnire consultativă privind cateheza parohială cu părinţii protoierei şi responsabilii de cateheză din cadrul protopopiatelor Arhiepiscopiei Bucureștilor. Întâlnirea, în cadrul căreia s-au purtat discuţii privitoare la desfăşurarea catehezei în contextul actual, a fost organizată de Sectorul învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
Întâlnirea a fost deschisă de părintele lect. dr. Gheorghe Ispas, consilier eparhial, care a vorbit despre perspectivele actuale ale catehezei parohiale. În continuare, părintele prof. dr. Nicuşor Beldiman, consilier patriarhal, a vorbit participanţilor despre importanţa continuării Programului naţional catehetic „Hristos împărtăşit copiilor”, dar şi despre organizarea Concursului naţional „Biserica - familia românilor de pretutindeni”. Prima parte a întâlnirii a fost încheiată prin susţinerea referatului „Cateheza parohială în Arhiepiscopia Bucureştilor. Rezultatele unei cercetări recente” de părintele conf. dr. Vasile Creţu.
S-au purtat discuţii ce au vizat situaţia actuală a catehezei în eparhie, prezentându-se dificultăţile întâmpinate în procesul catehetic şi soluţiile propuse de preoţii participanţi pentru o mai bună abordare a acestuia. În ultima parte a întâlnirii au avut loc atât evaluarea activităţilor şi proiectelor prezentate, cât şi o serie de dezbateri şi propuneri pentru viitor, fiind puse în evidenţă aspecte precum rostul catehezei în contextul actual, rolul responsabilului de cateheză în protoierie sau relaţia catehetului cu profesorul de religie.
Părintele Gheorghe Ispas, consilier eparhial la Sectorul învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a afirmat: „Ne bucurăm că au răspuns invitaţiei noastre atât părinţii protoierei, împreună cu responsabilii de cateheză la nivel de protoierie, cât şi părinţii profesori din cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din București care predau disciplinele de specialitate, omiletică şi catehetică. Au fost dezbătute situaţiile prin care au trecut parohiile în această perioadă dificilă, de pandemie. Ne amintim că, timp de câteva luni, credincioşii nu au putut participa la slujbele bisericeşti şi, de aceea, nu s-a putut îndeplini actul catehetic, aceştia nefiind de faţă. Sigur, în anumite cazuri, mai ales în zona urbană, acest lucru a fost posibil, în special prin intermediul unor platforme on-line. Au fost luate în considerare greutăţile întâmpinate de parohii şi de preoți, cei care propovăduiesc credincioşilor învăţătura de credinţă, fiind de asemenea analizate sugestiile şi propunerile oferite cu privire la îmbunătăţirea actului catehetic, a aprofundării şi intensificării învăţăturii catehetice la nivel de parohie. Discuţiile purtate în cadrul acestei întâlniri au fost binevenite întrucât vremurile pe care le parcurgem sunt deosebit de grele, mai ales în contextul discreditării recente a învăţăturilor de credinţă ale Bisericii Ortodoxe. De aceea, persistă necesitatea cunoaşterii acestor învăţături de către creştinii din parohiile noastre”.