Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Distincţie pentru regizorul Nicolae Mărgineanu
Cineastul Nicolae Mărgineanu, cel care a regizat dramele „Binecuvântată fii, închisoare“ şi „Poarta Albă“, dar şi numeroase alte filme, a primit ieri Ordinul „Sfinţii Martiri Brâncoveni“ pentru mireni. Distincţia a fost oferită de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Cineastul are o bogată activitate artistică, însă deosebit de sensibile sunt cele două drame în care sunt prezentate suferinţele unor persoane în timpul comunismului şi torturile pe care le-au îndurat. Totodată, personajele pot fi considerate adevărate modele de mărturisire a credinţei ortodoxe.
Distincţia i-a fost oferită ieri regizorului pentru activitatea deosebită în apărarea şi slujirea dreptei credinţe, în promovarea culturii şi spiritualităţii româneşti şi ca semn de preţuire şi binecuvântare din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
După înmânarea distincţiei, Patriarhul României a vorbit despre motivele pentru care a fost acordat ordinul. „Orice lucrare a dumneavoastră a avut succes, însă aceasta, «Poarta Albă», a avut poate cea mai mare amploare în sensibilizarea populaţiei şi credem că este foarte instructiv şi, în acelaşi timp, are şi o dimensiune misionară, de mărturisire a credinţei, a credinţei lucrătoare prin suferinţă. Credinţa lucrătoare prin iubire este a faptelor bune, dar credinţa lucrătoare şi întărită prin suferinţă este credinţa martirilor şi a celor care au pătimit foarte mult. Nu este o întâmplare, ci o coincidenţă semnificativă faptul că acest film este promovat, apreciat şi cunoscut tocmai în Anul comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni, care reprezintă măsura demnităţii româneşti în vreme de încercare. Constantin Brâncoveanu este un etalon al demnităţii româneşti în vremuri grele, în vremuri de încercare, în vremuri de fidelitate pusă la încercare şi, de aceea, scoaterea în evidenţă a puterii mărturisitoare a credinţei în timpul suferinţei, în timpul închisorii, al persecuţiilor sau al torturii arată lucrarea lui Dumnezeu în om pe baza credinţei“, a arătat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.
De asemenea, Preafericirea Sa a arătat că este mare nevoie ca astăzi artiştii, cineaştii şi poeţii să fie cooptaţi cât mai mult în lucrarea misionară a Bisericii de răspândire a credinţei.
La rândul său, Nicolae Mărgineanu a mulţumit pentru distincţia primită, invitând la vizionare pe toţi cei care nu au reuşit să vadă filmul: „Sunt foarte bucuros de această onoare pe care mi-a acordat-o Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi mă bucur mai ales pentru că acest film la care am trudit nu numai eu a văzut lumina ecranului şi este apreciat, pentru că este un film despre suferinţa românească, despre o perioadă neagră din instoria recentă a României, Canalul Dunăre-Marea Neagră, lagărul de muncă forţată“, a arătat Nicolae Mărgineanu.