Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Distincţii pentru susţinătorii orei de religie
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a oferit pe 9 octombrie, distincţii persoanelor care s-au evidenţiat în susţinerea orei de religie în şcolile publice. Evenimentul a avut loc la Reşedinţa Patriarhală.
În cuvântul rostit cu prilejul acestui eveniment, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidențiat că distincţiile oferite arată preţuirea pentru toate persoanele care s-au implicat în această lucrare de susţinere a orei de religie în şcolile publice, fiind totodată un imbold pentru continuarea acesteia.
„Avem ocazia de a scoate în evidenţă preţuirea noastră pentru profesoarele şi profesorii care s-au implicat din partea Asociaţiei Părinţi pentru Ora de Religie în susţinerea orei de religie în şcolile publice. Sigur, ei sunt mulţi, dar noi am ales acum pe cei pe care i-am găsit mai repede în memoria instituţiei noastre şi dorim să le mulţumim şi, în acelaşi timp, să-i încurajăm să fie în stare de veghe şi acţiune în continuare. Aceste daruri-simbol pe care vi le-am oferit sunt semne modeste de mare preţuire pentru activitatea dumneavoastră trecută, prezentă şi viitoare”, a spus Preafericirea Sa.
De asemenea, Patriarhul României a arătat că această lucrare misionară răspunde unei datorii sfinte de a transmite generaţiilor următoare tradiţia educaţiei creştine care este pregătire nu doar pentru viaţa pământească, ci şi pentru cea veşnică.
„Este vorba de o lucrare mare, sfântă, misionară, pe care nu o percepem în importanţa ei în mod suficient, poate, astăzi, ci doar în timp. Pentru că rodirile spirituale, investiţiile de ordin duhovnicesc se constată după o vreme mai îndelungată. Dar noi ne facem datoria de a transmite o tradiţie românească sănătoasă, aceea de a începe întotdeauna lucrul nostru cu Dumnezeu şi de a transmite tinerei generaţii binecuvântarea iubirii lui Hristos pentru copii şi tineri, şi datoria familiei, a Bisericii şi a şcolii de a arăta lumina Evangheliei lui Hristos pentru această viaţă şi pentru viaţa eternă. Deoarece o educaţie creştină, sfântă şi bine făcută, este pregătire nu doar pentru viaţa terestră, ci şi pentru viaţa de după moarte, adică viaţa din Împărăţia Cerurilor, o mulţime de sfinţi de la noi din calendar sunt în primul rând rezultatul educaţiei din familie şi din şcoală”, a explicat Întâistătătorul Bisericii noastre.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit Diploma şi medalia Anului comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu, precum şi volume apărute la editurile Patriarhiei Române invitaţilor care s-au evidenţiat prin implicarea în demersul Asociaţiei Părinţi pentru Ora de Religie: Nicu Romeo Moşoiu, consilier al Ministrului Educaţiei Naţionale; Vasile Timiş, inspector general pentru disciplina religie în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale; dr. Irina Horga, cercetător ştiinţific în cadrul Institutului pentru Ştiinţele Educaţiei; Mihaela Zăbavă, consilier superior pentru disciplina religie şi discipline teologice în cadrul Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare; Cristian Alexa, inspector pentru disciplina religie în cadrul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti; Julieta Mihăilescu, director Şcoala Gimnazială „Maica Domnului” din Bucureşti; precum şi unor membri ai Asociaţiei Părinţi pentru Ora de Religie: Liana Stanciu, preşedinte, Andrei Manea, Nicoleta Bucur şi Doru Iamandi.