În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Doi ani de la redeschiderea Mănăstirii Arbore
Ziua prăznuirii Soborului Sfântului Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului, 7 ianuarie 2024, care a coincis în acest an cu Duminica după Botezul Domnului, a fost un moment de înaltă trăire duhovnicească pentru credincioșii din localitatea Arbore, județul Suceava.
Bucuria sărbătoririi ocrotitorului bisericii Mănăstirii Arbore, una dintre cele mai frumoase și originale mărturii ale artei medievale moldovenești, a fost sporită de primirea binecuvântării arhierești a Preasfințitului Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix.
Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte pr. Constantin Ciprian Blaga, consilier eparhial al Sectorului editură și tipografie al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, și pr. Ionel Constantin Maloș, protoiereu al Protopopiatului Rădăuți.
În cuvântul de învățătură rostit după citirea fragmentelor din Sfânta Evanghelie rânduite pentru această zi, ierarhul a punctat principalele momente ale biografiei Sfântului Ioan și a evidențiat cât de importante au fost rolul și misiunea lui pentru cei care trăiau în tensiunea așteptării unui Răscumpărător, atât evrei, cât și dintre neamuri. Ca bun cunoscător al Locurilor Sfinte, unde a fost multă vreme reprezentant al Patriarhiei Române, ierarhul a menționat că nu întâmplător locul ales de Ioan drept centru al propovăduirii sale a fost la granița dintre Pământul Făgăduinței și popoarele ce trăiau încă întru întunericul necunoștinței, neprimind legea lui Moise, ceea ce demonstrează universalitatea mesajului ioaneic.
Alături de numeroșii credincioși au fost prezente monahii de la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” Dorna Arini, a cărei stareță este stavrofora Olimpiada Ene.
Slujba a fost înfrumusețată de prezența unor membri ai Grupului psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale, care au răspuns liturgic ecteniilor și rugăciunilor înălțate de soborul slujitor.
La final, protos. Porfirie Pescaru, starețul Mănăstirii Arbore, a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, pentru binecuvântare și pentru neîntrerupta purtare de grijă și dragoste pe care acesta o poartă tuturor așezămintelor monahale. Gândul de recunoștință s-a îndreptat și către Preasfințitul Părinte Ieronim pentru slujirea arhierească, precum și către toți cei care au contribuit la buna desfășurare a evenimentului la ceas de sărbătoare.