De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, joi, 21 noiembrie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit la hramul Mănăstirii Peștera din
Doi arhierei au liturghisit la Codlea
Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie în Duminica Mironosiţelor la Biserica „Schimbarea la Faţă“ din Codlea, judeţul Braşov. La această biserică, o delegaţie din Bulgaria, condusă de Înalt Preasfinţitul Ambrozie, Mitropolitul de Durostorum, a adus spre închinare fragmente din moaştele Sfântului Ioan Botezătorul şi ale Sfântului Apostol Andrei, precum şi o părticică din lemnul Sfintei Cruci.
Credincioşii din Ţara Bârsei au avut posibilitatea să cinstească odoarele în perioada 17-21 mai şi să participe la slujbele religioase oficiate în aceste zile. Momentul central din cadrul manifestărilor a fost Liturghia arhierească din Duminica Mironosiţelor, când, alături de IPS Mitropolit Laurenţiu s-a aflat IPS Mitropolit Ambrozie şi un sobor de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte protopopul de Bran-Zărneşti, Gheorghe Colţea, preoţii slujitori la biserica braşoveană şi alţi slujitori de la parohiile din împrejurimi. Sărbătoarea duhovnicească s-a încadrat în manifestările culturale şi religioase ale „Zilelor Codlei“, eveniment organizat de primărie. Credincioşii au participat în număr mare la Sfânta Liturghie, iar răspunsurile liturgice au fost date de grupul vocal „Anatoly“ din Braşov.
Mărturia femeilor mironosiţe
După Sfânta Liturghie, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit celor prezenţi despre semnificaţiile Duminicii Mironosiţelor, zi în care credincioşilor le sunt prezentate mărturii scripturistice despre realitatea Învierii Mântuitorului Hristos.
„În această duminică, ne aduc alte mărturii sfintele mironosiţe, cele care s-au învrednicit a fi primele vestitoare ale Învierii. Această zi este una de cinstire a femeilor creştine, alături de zilele de prăznuire a Maicii Preacurate“, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.
IPS Mitropolit Ambrozie a subliniat legăturile de prietenie şi cele spirituale dintre poporul bulgar şi cel român.
„Dunărea nu desparte cele două popoare ortodoxe, ci le uneşte. De fiecare dată când oficiem slujbe religioase, noi ne rugăm pentru unitatea creştinilor, pentru eroii neamului nostru, dar şi pentru ostaşii români căzuţi la datorie în luptele pentru apărarea patriei noastre“, a subliniat IPS Mitropolit Ambrozie.
Ierarhul din Bulgaria i-a oferit IPS Mitropolit Laurenţiu o icoană a Maicii Domnului, iar la rândul său, IPS Laurenţiu le-a mulţumit ierarhului şi întregii delegaţii pentru efortul depus de a veni la Codlea, oferindu-le albume ale Catedralei mitropolitane din Sibiu. La final, primarul din Codlea, Cătălin George Munteanu, a fost distins cu Ordinul „Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei“.