În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Doi ierarhi au sfințit pictura bisericii din Drăgușeni
Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, împreună cu Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, au sfințit în Duminica a 4-a după Rusalii pictura parohiei basarabene „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Drăgușeni, Protopopiatul Hâncești.
În zorii zilei, părintele paroh Adrian Miron și întreaga comunitate i-au întâmpinat cu multă bucurie și solemnitate pe ierarhii însoțiți de un sobor de preoți și diaconi. Din acest sobor au făcut parte clerici de la Centrele eparhiale Chișinău și Cahul, precum și preoți din Protopopiatul Hâncești, între care părintele protoiereu Eugeniu Balan.
După momentul împărtășirii clericilor, Preasfințitul Părinte Episcop Veniamin a rostit un cuvânt de învățătură, subliniind importanța credinței puternice în relația cu Dumnezeu și roadele rugăciunii pentru aproapele. „Așa cum Mântuitorul Iisus Hristos a vindecat sluga sutașului la rugămintea stăruitoare a acestuia, tot așa și noi, prin credință și rugăciune, putem dobândi ajutorul și binecuvântarea Domnului pentru noi și pentru cei dragi.
Cuvintele Evangheliei ne învață să avem încredere în puterea rugăciunii și să ne întărim credința, asemenea sutașului care a crezut cu tărie că Domnul poate să vindece pe sluga sa. Rugăciunea stăruitoare și credința neclintită sunt cheile prin care deschidem ușile milei și ajutorului dumnezeiesc”, a menționat Preasfințitul Părinte Veniamin.
După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Petru i-a mulțumit Preasfințitului Părinte Episcop Veniamin pentru tâlcuirea înțelesului duhovnicesc al mesajului Sfintei Scripturi și pentru prezența Preasfinției Sale la acest praznic. „Cuvintele de învățătură rostite astăzi ne-au întărit în credință și ne-au adus mai aproape de înțelegerea profundă a puterii rugăciunii pentru aproapele și a credinței neclintite în ajutorul neîntârziat al Mântuitorului. Prezența Preasfinției Voastre la această sărbătoare ne bucură atât pe noi, dar mai ales această frumoasă comunitate, căci mărturisește despre lucrarea noastră duhovnicească pentru binele credincioșilor din Basarabia”.
Mitropolitul Basarabiei i-a mulțumit părintelui paroh Adrian Miron pentru osteneala, dragostea și jertfa sa față de Biserica lui Hristos și pentru poporul binecredincios. Ierarhul a lăudat activitatea edilitară, pastorală și socială rodnică, amintind de cei 35 de ani de slujire preoțească, pentru care l-a felicitat.
„Părintele Adrian, prin eforturile sale neobosite și prin dedicarea sa față de această parohie, a dovedit o dragoste nemărginită pentru Casa Domnului și pentru credincioșii săi. Lucrarea sa pastorală, împodobită cu fapte bune și inițiative ziditoare, este o mărturie vie a credinței sale și a angajamentului său față de slujirea preoțească. În semn de recunoștință pentru meritele și roadele duhovnicești, îl decorăm pe părintele Adrian cu Distincția «Crucea Mitropoliei Basarabiei», un simbol al aprecierii noastre pentru slujirea sa vrednică”, a adăugat Părintele Mitropolit Petru.
La rândul său, părintele Adrian Miron a mulțumit ierarhilor și soborului slujitor pentru binecuvântata vizită, exprimându-și recunoștința și angajamentul de a continua misiunea eclesiastică spre slava lui Dumnezeu și spre mântuirea poporului binecredincios din această parohie minunată.