În Duminica a 26‑a după Rusalii (Pilda bogatului căruia i‑a rodit țarina), Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a fost prezent în Parohia Ighiu, Protopopiatul Alba Iulia, unde a
Doi ierarhi au slujit într-o parohie din județul Iași
Biserica „Acoperământul Maicii Domnului” din satul Vânători, comuna Popricani, județul Iași, a fost sfințită duminică, 30 octombrie 2022. La această sărbătoare au participat credincioși din parohiei, dar și din localitățile învecinate.
Slujba de târnosire a fost săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu Preasfințitul Părinte Antonie, Episcop de Bălți, Republica Moldova, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, informează doxologia.ro.
În continuare, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu ierarhul basarabean, a săvârșit Sfânta Liturghie, pe un podium amenajat lângă biserica parohiei.
După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a rostit un cuvânt de învățătură despre Pilda bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr.
Ierarhul a explicat de ce numele săracului Lazăr este înscris în pasajul evanghelic rânduit: „Un Părinte al Bisericii, Sfântul Chiril, Arhiepiscopul Alexandriei, care a trăit în veacul al 4-lea, aplecându-se asupra acestei pagini a Evangheliei, se întreba de ce săracul are un nume, adică Lazăr, și de ce bogatul nu este definit, arătat, menționat cu numele său. Sfântul Chiril spune că ar fi fost în Ierusalim, pe vremea Domnului Hristos, un sărac foarte necăjit pe nume Lazăr și erau atunci și mulți bogați. Acesta viețuia în cruntă sărăcie și Domnul Hristos voia să-i cheme pe cei bogați prin această pildă să înțeleagă că este bine ca omul să-și deschidă inima față de cel aflat într-o suferință mai mare decât el. Săracul este definit pe numele său pentru că era un om bineplăcut lui Dumnezeu, pe când cel bogat, nefiind bineplăcut lui Dumnezeu, Evanghelia nu-i menționează numele. Din aceasta învățăm că omul bineplăcut lui Dumnezeu are numele său înscris în ceruri. Pe omul care nu se află pe calea care duce către El, Dumnezeu nu-l cunoaște”.
Pentru efortul depus la zidirea lăcașului de cult, părintele paroh Alexandru Roman a primit rangul de iconom stavrofor.