De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Doi ierarhi, la hramul Mănăstirii Bistriţa
Vestita ctitorie a domnitorului Alexandru cel Bun, Mănăstirea Bistriţa din judeţul Neamţ, a îmbrăcat straie de sărbătoare vineri, 15 august 2014, când şi-a sărbătorit hramul principal. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi de Înaltpreasfinţitul Părinte Nicolae, Arhiepiscopul Ortodox Român al celor două Americi, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi. Înainte de Sfânta Liturghie arhierească a avut loc o slujbă de binecuvântare a unei fântâni de apă şi a unui lumânărar, recent construite în incinta mănăstirii.
Şi anul acesta, cu prilejul sărbătoririi hramului, Mănăstirea Bistriţa din judeţul Neamţ a adunat credincioşi din toată Moldova, veniţi să se roage şi să mulţumească Maicii Domnului pentru binefacerile primite de-a lungul timpului. Sfânta Liturghie a fost oficiată de IPS Părinte Mitropolit Teofan şi de IPS Părinte Nicolae, Arhiepiscopul Ortodox Român al celor două Americi, înconjuraţi de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, în frunte cu arhim. Luca Diaconu, stareţul Mănăstirii Bistriţa şi exarh al zonei Neamţ. Cu prilejul marii sărbători, icoana făcătoare de minuni a Sfintei Ana, ce datează din anul 1401, a fost scoasă din incinta locaşului de cult şi a fost aşezată în curtea mănăstirii, spre închinare, pe toată durata slujbei. La Liturghia arhierească, la care au participat şi oficialităţi locale, răspunsurile la strană au fost date de o parte dintre membrii Corului „Byzantion“ din Iaşi. Înainte de Sfânta Liturghie a avut loc slujba de binecuvântare a unei fântâni de apă şi a unui lumânărar, recent restaurate şi construite, care se află în incinta mănăstirii.
„În icoana Adormirii Maicii Domnului găsim dragostea Fiului ca răspuns la dragostea Maicii“
În cuvântul de învăţătură rostit după citirea Sfintei Evanghelii din cadrul Sfintei Liturghii, IPS Părinte Nicolae, Arhiepiscopul Ortodox Român al celor două Americi, a explicat semnificaţia praznicului, făcând referire la icoana Adormirii Maicii Domnului: „Dacă privim cu atenţie icoana Adormirii Maicii Domnului, putem înţelege mai bine minunea descrisă de slujba Prohodului. Vedem pe Maica Domnului întinsă pe catafalc, înconjurată de Sfinţii Apostoli şi de ierarhii Bisericii, care îi cântă imn de laudă. Toate privirile sunt îndreptate către trupul Maicii Domnului, dar în mijlocul icoanei Îl vedem pe Însuşi Mântuitorul Iisus Hristos primind în braţe sufletul Maicii Sale. Această reprezentare a Mântuitorului Hristos în centrul icoanei Adormirii Maicii Domnului ne descoperă „taina cea de pe urmă“, de care ne vorbesc cântările acestui mare praznic. Fiul Fecioarei primeşte în braţele Sale sufletul celei care I-a dat viaţă omenească, descoperind iubirea Sa de fiu către Maica Sa, care, la rându-i, L-a purtat în braţe. Pe iconostasul oricărei biserici putem vedea în partea stângă icoana Maicii Domnului cu Pruncul în braţe. Este icoana care o prezintă pe Maica Domnului cum Îi poartă de grijă Fiului; pe braţul stâng Îl poartă, iar cu mâna dreaptă ni-L prezintă nouă tuturor, ca Mântuitor al lumii. În această icoană se descoperă dragostea Maicii faţă de Fiu, grija ei faţă de Mântuitorul lumii, pe care ni L-a oferit prin rânduiala lui Dumnezeu. Aşadar, în icoana Adormirii Maicii Domnului găsim dragostea Fiului ca răspuns la dragostea Maicii şi, totodată, dragostea lui Dumnezeu faţă de creatura Sa“.
La finalul Liturghiei, arhim. Luca Diaconu, stareţul Mănăstirii Bistriţa, a mulţumit tuturor celor prezenţi, subliniind cât de cinstită este Maica Domnului de poporul român: „Cultul Maicii Domnului s-a dezvoltat uimitor. O dovadă în acest sens este şi faptul că în timpul lui Petru Rareş, în anul 1534, fiind în mare necaz poporul moldovean, la toate bisericile şi mănăstirile s-a aşezat ca ocrotitoare Maica Domnului. Fără excepţie, pe toată durata acelui an, locaşurile de cult au avut-o drept ocrotitoare pe Maica Domnului“. De asemenea, IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a menţionat faptul că sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este cea mai importantă dintre praznicele mariologice: „Cred că această zi este data în care, cu cea mai mare intensitate, credincioşii, în duhul şi în sufletul lor, îngenunchează înaintea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, recunoscând-o pe ea mamă după trup a Dumnezeului Celui Viu, mamă a neamului creştinesc, inimă a Bisericii creştine şi solitoare către Dumnezeu pentru noi păcătoşii“.
În continuare, în glasul clopotelor şi al toacei, a avut loc procesiunea cu icoana făcătoare de minuni a Sfintei Ana în jurul Bisericii cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului“ şi „Izvorul Tămăduirii“. Sărbătoarea mănăstirii nemţene s-a încheiat cu o agapă la care au fost invitaţi toţi cei prezenţi.
Joi, 14 august, IPS Mitropolit Teofan a participat la slujba Prohodului Maicii Domnului la Mănăstirea Piatra Sfântă - Tărâţa, din judeţul Iaşi.