Cadrele de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Arad au participat vineri, 8 noiembrie, de sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, ocrotitorii lor, la Sfânta Liturghie săvârșită la Mănăstirea
Doi mitropoliți la hramul Catedralei Episcopale din Huși
Joi, 29 iunie, Catedrala Episcopală din Huși a îmbrăcat haine de sărbătoare, cu prilejul prăznuirii Sfinților Apostoli Petru și Pavel, ocrotitorii sfântului lăcaș, ctitorit de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare în anul 1495.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, Preasfințitul Părinte Antonie, Episcopul de Bălți, și Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, transmite Biroul de presă al eparhiei.
Din soborul slujitorilor au făcut parte părinții consilieri eparhiali, părinții protopopi și părinți stareți și duhovnici din cadrul eparhiei.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Dignus Est”, al preoților din Episcopia Hușilor, dirijați de părintele Ștefan Darie.
Pelerinii s-au putut închina la Icoana relicvar a Sfinților Apostoli Petru și Pavel și la moaștele Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi, care au fost așezate afară, într-un baldachin special, lângă Altarul Catedralei Episcopale.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei, care a vorbit despre chemarea la sfințenie, adresată, deopotrivă, de Sfinții Apostoli Petru și Pavel, prezentând, din epistolele acestora, treptele prin care ajungem la îmbunătățirea vieții: „Sfântul Apostol Petru, fiind pragmatic, ne dă și o rețetă despre cum putem să ajungem sfinți. Prima treaptă este credința. Sfântul Pavel spune că «fără credință este cu neputință să plăcem lui Dumnezeu». A doua treaptă este frica de Dumnezeu. Când spunem despre un om că este cu frică de Dumnezeu, spunem totul despre el. Înțeleptul Solomon spune că «începutul înțelepciunii este frica de Dumnezeu». A treia treaptă este pocăința sinceră. Îndreptăm lucrurile din viața noastră prin pocăință. Sfântul Ioan Damaschin dă definiția pocăinței: «Pocăința este întoarcerea cu lacrimi și cu părere de rău de la păcat la virtute și de la diavol la Dumnezeu». A patra treaptă este înfrânarea. Sfântul Pavel ne spune că nu trebuie să mai cădem din nou în aceleași fărădelegi, căci «atunci se întâmplă un lucru foarte rău. Să ne înfrânăm de la rele!». A cincea treaptă este nădejdea. La orizontul vieții noastre apare Domnul Hristos cu chipul Lui blând, care ne așteaptă să ne primească. A șasea treaptă este unirea cu Hristos. Sfinții Apostoli Petru și Pavel ne cheamă la îmbunătățirea vieții”.
La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Episcop Ignatie a mulțumit, în numele preoților și credincioșilor din eparhie, ierarhilor pentru că au găsit că este bine să poposească, cu inimă bună, cu dragoste și mai ales cu duh de jertfă, în rugăciune, între credincioșii Episcopiei Hușilor.
De asemenea, a mulțumit autorităților centrale, județene și locale și credincioșilor pentru prezență și împreuna-rugăciune, aducând în atenție câteva aspecte din profilul spiritual al Sfinților Apostoli Petru și Pavel.
La final, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a oferit tuturor copiilor și tinerilor prezenți cărți de rugăciuni și cu învățături creștine.