În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Doi noi doctori în teologie la Facultatea „Justinian Patriarhul”
La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a avut loc marți, 21 ianuarie 2020, susținerea a două noi teze de doctorat elaborate sub îndrumarea științifică a părintelui profesor dr. Constantin Pătuleanu. Prima lucrare, „Învățătura hristologică și mariologică reflectată în teologia Sfântului Ioan Casian”, a fost susținută de doctorandul Alexandru-Lucian Ojică, iar a doua temă, „Postul și adaptarea lui la condițiile actuale de viață”, a fost susținută de pr. Constantin-Sergiu Nicolaescu.
Prin teza cu titlul „Învățătura hristologică și mariologică reflectată în teologia Sfântului Ioan Casian”, doctorandul Alexandru-Lucian Ojică și-a propus valorificarea învățăturii despre Domnul Hristos și Maica Domnului dezvoltată de Sfântul Ioan Casian și evidențierea unui subiect puțin cunoscut în cadrul studiilor patristice din spațiul teologic ortodox românesc. „Teza mea de doctorat reprezintă o cercetare a teologiei Sfântului Ioan Casian și o descoperire a vieții acestuia, precum și a învățăturii lui. Această cercetare lipsea din teologia română. În schimb, m-am bucurat foarte mult să găsesc un părinte duhovnicesc, să descopăr un teolog fin și un trăitor al vieții monahale, un căutător neîncetat al desăvârșirii, care a reușit să implementeze viața monahală în Occident și care, la cererea curiei romane, a oferit un răspuns punctual problematicii cu care Orientul se confrunta”, a arătat doctorandul Alexandru-Lucian Ojică.
Din comisia de evaluare au făcut parte conf. dr. Adrian Lemeni (președinte); pr. prof. dr. Ioan Moldoveanu; pr. prof. dr. Ioan Vicovan; pr. conf. dr. Gabriel Gârdan și pr. prof. dr. Constantin Pătuleanu.
A doua teză de doctorat, „Postul și adaptarea lui la condițiile actuale de viață”, a fost susținută de pr. Constantin-Sergiu Nicolaescu, secretar al Protoieriei Sector 3 Capitală, sub îndrumarea științifică a pr. prof. Constantin Pătuleanu. Autorul a realizat o analiză asupra necesității, actualității și a importanței postului în viața Bisericii, dar și a rolului pe care îl îndeplinește în societatea contemporană, ca ajutor al omului modern spre sfințire.
Prin tema aleasă, pr. Constantin-Sergiu Nicolaescu a arătat că postul este o „mărturisire din această viață a realității eshatologice, prin faptul că, prin post, sufletul se ridică peste simțurile trupului, prefigurând și pregustând viața desăvârșită și fără pătimire din Împărăția cea veșnică a lui Dumnezeu”.
Din comisia de evaluare au făcut parte conf. dr. Adrian Lemeni (președinte); pr. prof. dr. Ioan Vicovan; pr. prof. dr. Nicolae Chifăr; pr. prof. dr. Emanoil Băbuș și pr. prof. dr. Constantin Pătuleanu.
La final, cei doi candidați au primit titlul de doctor în teologie și au depus jurământul de credință.