La Praznicul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, miercuri, 25 decembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și
Doi noi doctori în teologie la Facultatea „Justinian Patriarhul”
La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a avut loc luni, 24 iulie, susținerea publică a două noi teze de doctorat elaborate sub îndrumarea științifică a părintelui prof. dr. Constantin Pătuleanu. Prima lucrare prezentată a fost elaborată de diac. Alexandru Cuțchi, intitulată „Sfinții Nil Sorski și Iosif de Volokolamsk. Tradiție și înnoire duhovnicească”, iar cea de-a doua de diac. Andrei-Gabriel Costache, cu titlul „Familia creștină în opera Fericitului Augustin. O evaluare contemporană”.
În teza „Sfinții Nil Sorski și Iosif de Volokolamsk. Tradiție și înnoire duhovnicească”, diac. Alexandru Cuțchi a urmărit să ofere o înțelegere mai profundă asupra vieții, activității și moștenirii duhovnicești valoroase a celor doi sfinți, în contextul vieții bisericești tumultuoase din Rusia acelei epoci. „Sfinții Nil și Iosif s-au remarcat în mod deosebit și au rămas în istorie ca doi pedagogi și reformatori ai monahismului rus, reprezentanți a două laturi ale vieții monahale și ale slujirii - viața mistică, contemplativă și acțiunea externă, socială, considerate multă vreme ca fiind în totală contradicție, iar cei doi stareți - văzuți ca doi dușmani. Însă, dacă citim cu atenție doar Tipicurile pe care le-au alcătuit, observăm că ei nu se neagă unul pe celălalt, ci au același țel, doar că fiecare își îndeplinește sarcinile în felul său. Astfel, printre altele, în teză se contraargumentează și se resping anumite clișee difuzate în istoriografia mai veche, care avansau ideea existenței unei așa-zise controverse și chiar a unei dușmănii între Sfinții Nil și Iosif, prin descoperirea unor noi surse și prin observarea și interpretarea evoluției percepțiilor istoriografice mai recente”, ne-a transmis diac. Alexandru Cuțchi.
În cealaltă teză de doctorat, diac. Andrei-Gabriel Costache a adus în atenția societății contemporane importanța familiei, care își are temelia pe valorile moral-creștine, într-o perioadă caracterizată de mari provocări venite din partea societății secularizate. „Fericitul Augustin este unul dintre cei mai prolifici autori patristici, iar dacă teologia sa despre familie este cuprinsă în câteva lucrări specifice, mici ca dimensiune, trebuie spus că ideile sale cu privire la această temă sunt răspândite în întreaga sa operă. Așadar, ceea ce caracterizează gândirea augustiniană este faptul că toate aceste idei, ce sunt răspândite în vasta operă, puse cap la cap sunt coerente și formează, în ansamblul lor, imaginea globală despre tema familiei, rostul și importanța ei pentru om în raport cu Dumnezeu”, a spus diac. Andrei-Gabriel Costache.
Ambii candidați au primit titlul de doctor în teologie.