În Arhiepiscopia Târgoviştei au avut loc între 16 şi 20 septembrie mai multe manifestări dedicate împlinirii a 420 de ani de la urcarea pe tronul Ţării Româneşti a domnitorului Mihai Viteazul (1593-1601). La Mănăstirea Dealu, din judeţul Dâmboviţa, istorica necropolă voievodală munteană, unde se află capul domnitorului, a fost săvârşită joi slujba de pomenire pentru domnitorul muntean de Înaltpreasfinţitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa oficialităţilor locale şi judeţene, dar şi a numeroşilor credincioşi, informează Biroul de presă al Eparhiei Târgoviştei.
În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Nifon a comemorat personalitatea domnitorului Mihai Viteazul, care a rămas în conştiinţa tuturor românilor drept un exemplul de credinţă, curaj şi vitejie, de rezistenţă în faţa vitregiilor vremii, dar şi de ataşament şi de fidelitate faţă de valorile noastre naţionale şi creştine, fiind cel care ne-a dăruit cel mai frumos model şi ideal de unitate naţională.
Manifestările au continuat, apoi, cu o sesiune de comunicări ştiinţifice, la Centrul Internaţional de Conferinţe al Universităţii „Valahia” din Târgovişte, unde Înaltpreasfinţitul Nifon a susţinut comunicarea intitulată: „Mihai Viteazul - un voievod martir, iubitor de Biserică şi neam”. În cadrul acestui moment ştiinţific au mai prezentat comunicări: academicianul Dan Berindei, profesorul universitar Radu Vergatti, precum şi reputaţi istorici români. Manifestările comemorative au cuprins şi proiectul „Flacăra Unirii”, care a presupus organizarea, în parteneriat, de către Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Arhiepiscopia Târgoviştei, Primăria Municipiului Târgovişte, Primăria Aninoasa, Biblioteca Judeţeană „I. H. Rădulescu” din Târgovişte şi Centrul Judeţean pentru Cultură Dâmboviţa a unor vizite la locuri istorice legate de viaţa şi domnia lui Mihai Viteazul, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Târgovişte. (M.N.)