La finalul Sfintei Liturghii săvârșite la Altarul de vară al Catedralei Patriarhale, joi, 17 aprilie, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a oferit distincții unor persoane care au
Două biserici donate de Arhiepiscopia Craiovei românilor din Marea Britanie
Cu binecuvântarea şi în prezenţa Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, joi, 10 aprilie, în sala de festivități a Facultății de Teologie Ortodoxă din Craiova a avut loc conferința „Identitate, credință și experiență în contextul diasporei”, susținută de Preasfințitul Părinte Atanasie Rusnac, Arhiepiscop- ales al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Marii Britanii și Irlandei de Nord.
Evenimentul a fost organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova, în cadrul Atelierelor de lectură Synaxis, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, Muzeul Cărții și Exilului Românesc, Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, Editura Predania și TVR Craiova.
Cuvântul inaugural a fost rostit de pr. conf. dr. Adrian Ivan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Craiova. Atmosfera academică a fost completată de un moment muzical susținut de corul facultății, dirijat de pr. lect. dr. Adrian Mazilița și arhid. lect. dr. Victor Șapcă.
În deschiderea conferinței, Preasfințitul Părinte Atanasie i-a mulţumit Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Irineu pentru binecuvântarea de a susține o prelegere în fața cadrelor didactice și a studenților Facultății de Teologie din Craiova. Totodată, a adresat mulțumiri organizatorilor conferinţei, pr. prodecan lect. dr. Mihai Ciurea și pr. lect. dr. Lucian Bot, precum și gazdelor şi studenţilor și tuturor celor prezenți în sala de festivități a facultăţii pentru primirea caldă și atmosfera de comuniune academică și duhovnicească.
În continuare, invitatul a făcut o incursiune istorică a prezenţei Ortodoxiei româneşti în Occident şi a subliniat vitalitatea identităţii naţionale şi religioase în acest spaţiu geografic: „Trebuie să conştientizăm faptul că identitatea naţională este legată de cea religioasă şi nu în principal de zona geografică. Cum rămânem noi români într-un context al străinătăţii? Identitatea nu este doar ceea ce moştenim, ci şi ceea ce alegem să păstrăm. De aceea, păstrarea identităţii este o lucrare zilnică. Fiecare tropar cântat şi fiecare poezie de Mihai Eminescu învăţată la şcoala parohială constituie o mărturisire a identităţii şi a credinţei noastre”, a spus Preasfințitul Părinte Atanasie.
După prelegerea ierarhului, a urmat o sesiune de întrebări și discuții.
Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Irineu a mulţumit ierarhului pentru prezentarea făcută: „ Am ascultat cu interes prelegerea şi am constatat cu toţii ce schimbări majore au avut loc în ultimele decenii în Europa Occidentală în ceea ce priveşte numărul românilor din diaspora. De la câteva zeci de mii în anii 1990, la 6 milioane de români aflaţi dincolo de graniţele ţării noastre. Viaţa românilor din diaspora înseamnă misiune pentru noi, după cuvintele Mântuitorului nostru Iisus Hristos: «Drept aceea, mergând, învăţaţi toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. Învăţându-le să păzească toate câte v-am poruncit vouă, şi iată, Eu cu voi sunt în toate zilele, până la sfârşitul veacului» (Matei 28, 19-20). Cei convertiţi primesc şi lucrează cuvântul Mântuitorului nostru Iisus Hristos în mod serios şi cu o acribie bine-cunoscută”.
În cadrul evenimentului, Părintele Mitropolit Irineu a anunţat că Arhiepiscopia Craiovei a achiziţionat două ansambluri parohiale în Marea Britanie pentru comunităţile de credincioşi români. Bisericile care au fost cumpărate, cu sprijinul unui donator din Piteşti care a dorit să rămână anonim, au case parohiale şi alte dependinţe care vor fi folositoare dezvoltării comunităţilor de români păstoriţi de preoţii din Marea Britanie. Preasfințitul Părinte Atanasie i-a mulţumit Părintelui Mitropolit Irineu pentru darurile extraordinare pe care le-a făcut românilor din diaspora.
Conferința a fost integrată în seria de manifestări ale Atelierului de lectură Synaxis, aflat la a treia ediție, desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Irineu. Tema anului universitar 2024-2025 este „Ce este adevărul? Despre cunoaștere și discurs”. Prelegerile din cadrul Synaxis vor fi publicate într-un volum tematic.