Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Două decenii de slujire pe tronul Dunării de Jos
De la Dumnezeu vine „tot darul ceresc şi toată darea cea bună“, iar în Biserică, slujirea, prin Taina Preoţiei, cu cele trei trepte, izvorăşte de la Mântuitorul Hristos, „Marele Arhiereu“, şi curge neîntrerupt, prin succesiune apostolică, de la ierarh la ierarh şi de la ierarhi spre preoţi, de la începuturile creştinismului, până astăzi şi până la sfârşitul veacurilor.
Acest dar bimilenar este cu totul real şi viu la Dunărea de Jos, unde se desluşesc, în adânc de istorie, înseşi rădăcinile creştinismului românesc. Prin temelia aşezată de Sfinţii Apostoli Andrei şi Filip, primii sfinţi ierarhi tomitani şi dunăreni, au fost urmaţi de alţi slujitori, la fel de vrednici, pe aceste locuri de slujire, încoronate cu mărturisire fierbinte şi, adesea, cu martiriu. La Dunărea de Jos se desluşesc până astăzi paşii ierarhilor Vicinei şi cei ai mitropoliţilor proilavi - amintindu-ne doar de Sfântul Iachint şi de Sfântul Atanasie al III-lea al Constantinopolului, ai căror continuatori sunt ierarhii dunăreni din perioada reorganizării eparhiei de la gurile Dunării, deodată cu venirea şi slujirea, aici, a ilustrului ierarh Melchisedec Ştefănescu şi până în actualitate.
Pe aceste „pietre fundamentale“ de slujire se temeluieşte şi păstorirea, la Dunărea de Jos, astăzi, a IPS Arhiepiscop dr. Casian Crăciun, de la a cărui întronizare ca ierarh titular s-au împlinit, în ziua de 24 iulie a.c., două decenii.
Această dată, memorabilă pentru istoria recentă a Eparhiei Dunării de Jos, impunea o ilustrare a acestei bogate istorii şi jertfelnice slujiri, care leagă veacul apostolic de modernitate. Prăznuirea a 20 de ani de păstorire a IPS Casian, ca ierarh titular pe tronul Dunării de Jos, a început, aşadar, sub semnul mulţumirii, prin săvârşirea Sfintei Liturghii, în Catedrala arhiepiscopală din Galaţi. Aici, chiriarhul Dunării de Jos a fost însoţit în slujire de PS Visarion, Episcopul Tulcii, şi de PS Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la această sărbătoare şi purtătorul mesajului Preafericirii Sale, către IPS Arhiepiscop Casian. Cei trei ierarhi au fost înconjuraţi de slujitori din Administraţia eparhială, protoierei şi preoţi din toate laturile eparhiei. Evanghelia „Păstorului cel bun“, acordurile coralei Catedralei arhiepiscopale şi rugăciunile fierbinţi ale preoţilor şi credincioşilor prezenţi au creat spaţiul duhovnicesc şi atmosfera propice rugăciunii de mulţumire pe care chiriarhul Dunării de Jos a înălţat-o Domnului, cu acest prilej.
La momentul cuvenit, PS Ieronim Sinaitul a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care sintetizează magistral cotele vieţii duhovniceşti şi ale slujirii liturgice şi dinamica misionară, pastorală, educaţional-culturală şi social-filantropică pe care a imprimat-o în instituţiile eparhiale IPS Casian, în cei 20 de ani de slujire ca ierarh titular la Dunărea de Jos. În cuvântul său, PS Visarion, Episcopul Tulcii, a arătat că eparhia în care păstoreşte, parte din trupul istoric-eclesial al Dunării de Jos, este unită cu arhiepiscopia ce poartă azi acest nume, prin dezideratele şi perspectivele sale bisericeşti, Dunărea fiind doar „un brâu“ care leagă cele două eparhii, odinioară o singură realitate.
Cuvântul de răspuns al IPS Casian a subliniat ideea că ziua întronizării unui ierarh este, de fapt, ziua eparhiei pe care o slujeşte şi prilej de aducere-aminte, recunoştinţă şi rugăciune pentru toţi cei care au contribuit la edificarea sa ca om, monah şi ierarh. De aceea, în cuvântul adresat au fost pomeniţi, alături de dascălii de teologie, părinţii duhovniceşti ai Înalpreasfinţiei Sale - arhim. Cleopa Ilie, arhim. Ioanichie Bălan, arhim. Sofian Boghiu, arhim. Arsenie Papacioc, cei care l-au „născut“ şi „crescut“ pentru viaţa monahală şi magiştri întru slujirea arhierească - neuitatul Mitropolit Antonie Plămădeală, Arhiepiscopul Antim Nica - înaintaşul său în tron, şi fericitul întru adormire Patriarh Teoctist. La momentul liturgic adecvat, alături de ierarhii Dunării de Jos, toţi au fost pomeniţi cu pioşenie.
Mulţumind Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru prezenţa sa, prin cuvânt şi ierarhul delegat, la acest moment, IPS Casian a adresat cuvânt de apreciere şi încurajare împreună-lucrătorilor săi de la Centrul eparhial, protoierii şi parohii, cât şi un cuvânt de încurajare şi speranţă pentru creştinii prezenţi, care au avut şi bucuria închinării la sfintele moaşte care sunt adăpostite în racla Catedralei arhiepiscopale.
În acest context, IPS Casian a acordat rangul bisericesc de iconom stavrofor la doi dintre cei mai jertfelnici preoţi slujitori din Galaţi (pr. Daniel Popa - responsabil cu patrimoniul bisericesc şi cu organizarea expoziţiei din cadrul Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii de la Dunărea de Jos, şi pr. Daniel Claudiu Mitu - noul preşedinte al CAR - cler), şi rangul de arhidiacon diac. Cornel Drescanu şi diac. Adrian Marin.