În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Două noi teze de doctorat la Facultatea „Justinian Patriarhul”
La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a avut loc marți, 15 septembrie, susținerea publică a două noi teze de doctorat care au abordat teme din sfere diferite, dar care aduc o îmbogățire a Teologiei dogmatice și pârghii noi pentru dezvoltarea misiunii creștine în Europa secularizată. Astfel, arhidiaconul Ștefan Sfarghie a susținut teza „Identitatea creștină a noii Europe”, iar Roxana Maria Ciupercă, „Problema alterității la Paul Ricoeur și la părintele Dumitru Stăniloae”.
Teza de doctorat „Identitatea creștină a noii Europe” a fost elaborată de arhidiaconul Ștefan Sfarghie sub îndrumarea științifică a conf. dr. Adrian Lemeni, iar din comisie au făcut parte pr. prof. dr. Ioan Moldoveanu, pr. prof. dr. Ștefan Buchiu, prof. dr. arhim. Teofil Tia, prof. dr. Nicu Gavriluță și îndrumătorul tezei. La susținerea publică a tezei a fost prezent și Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal.
În prezentare, candidatul a vorbit despre criza identitară a Europei contemporane și despre necesitatea reafirmării fundamentului ei creștin: „Din cauza deselor și marilor schimbări din societatea contemporană, omul este din ce în ce mai debusolat din punct de vedere identitar. Într-o societate a experimentării intense ce se ghidează după sloganul «trăiește clipa» sau «trăiește viața», îşi face loc încet, dar sigur și frica de a nu-ți putea duce la îndeplinire aceste deziderate ieftine și neînsemnate. Chiar dacă putem vorbi de o etică morală socială europeană, se observă că aceasta se vrea autonomă, ruptă de creștinism”. De asemenea, arhidiaconul Ștefan Sfarghie propune ca soluție la acest impas identitar reactualizarea vocației creștine a membrilor Bisericii, clerici și mireni, iar un prim aspect ar fi chiar mărturia lor publică. Autorul spune: „Creștinii sunt datori să aducă mărturie publică a binefacerilor rugăciunii și a ajutorului primit în toate zilele de la Dumnezeu, Maica Sa Preacurată sau sfinții Săi”.
În cealaltă teză de doctorat, elaborată sub îndrumarea părintelui profesor dr. Ștefan Buchiu, Roxana Maria Ciupercă a făcut o analiză a conceptului de alteritate la filosoful Paul Ricoeur și la părintele profesor Dumitru Stăniloae: „În mod obișnuit, alteritatea este condiția unei ființe distincte de alta în felul său specific de a fi, în esență sau existența sa. Alteritatea desemnează și trecerea unei ființe de la o stare la alta, o stare tranzitorie ce poate duce sau nu la o schimbare a naturii”. Astfel, candidata a evaluat și din punct de vedere teologic acest termen, arătând valențe eshatologice și soteriologice. Din comisie au făcut parte conf. dr. Adrian Lemeni, pr. prof. dr. Sterea Tache, pr. prof. dr. Cristinel Ioja și îndrumătorul tezei. Ambii candidați au primit titlul de doctor în teologie.