La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Două volume despre Biserica Ortodoxă Română și Marea Unire au apărut la Editura Basilica
Editura Basilica a Patriarhiei Române a publicat recent lucrarea „Biserica Ortodoxă Română și Marea Unire”, lucrarea fiind prezentată și în cadrul sesiunii de comunicări de miercuri, 24 ianuarie, de la Palatul Patriarhiei, eveniment dedicat Unirii Principatelor Române.
Cartea, apărută în două volume, cuprinde diverse cuvântări și studii referitoare la felul cum a contribuit Biserica la împlinirea idealului național al Marii Uniri, textele fiind atât din perioada actuală, cât și de la începutul secolului al douăzecelea.
Lucrarea este deschisă de articolul „Biruinţă prin jertfă. Demnitate prin unire. Slujitori ai Bisericii pe front şi la Unirea din 1918” rostit de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în cadrul sesiunii solemne care a avut loc la Academia Română în 28 noiembrie 2016.
„Biserica, prin rugăciune, cuvânt şi faptă, cultivă darul sfânt al unităţii şi demnităţii naţionale, deoarece adevărata libertate nu se află nici în dezbinare, nici în indiferenţa egoistă, ci ea se află în starea de comuniune şi cooperare pentru săvârşirea binelui comun”, arată Patriarhul României.
În Anexe, volumele prezintă și câteva fotografii vechi, reprezentative pentru evenimentul Marii Uniri din 1 Decembrie 1918.