De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Două zile de sărbătoare la Mănăstirea Sihla
Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla, pomenită ieri în calendarul Bisericii noastre, a fost sărbătorită în mod deosebit la Mănăstirea Sihla. Încă din ajunul Schimbării la Faţă oamenii au urcat la Sihla pentru a se ruga şi pentru a se închina în lăcaşurile de închinăciune, ridicate pe locurile unde a vieţuit Sfânta Teodora din Carpaţi, dar şi alţi pustnici de-a lungul veacurilor.
Mănăstirea Sihla din judeţul Neamţ a fost timp de două zile loc de pelerinaj pentru mii de credincioşi din toată ţara. Duminică seara, pelerinii au participat cu evlavie la slujba Privegherii oficiată, din încredinţarea Înalt Preasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, de IPS Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord. Înalt Preasfinţia Sa a adresat cu acest prilej un cuvânt de învăţătură credincioşilor prezenţi. La final, oamenii au primit litie şi au fost miruiţi, bucurându-se astfel de clipele frumoase petrecute în rugăciune. În ziua praznicului Schimbării la Faţă, Sfânta Liturghie a fost oficiată în paraclisul de vară al aşezării monahale de Înalt Preasfinţitul Serafim. Slujba arhierească a fost prilejuită de hramul Bisericii "Schimbarea la Faţă", numită "bisericuţa dintr-un brad", aşezată între stâncile care înconjoară aşezarea monahală de la Sihla.
Tot luni, 6 august, spre orele serii, într-o atmosferă duhovnicească a fost săvârşită slujba Privegherii în cinstea Sfintei Teodora, cea care a vieţuit în Munţii Sihlei, nevoindu-se în rugăciune în peştera care îi poartă numele. Credincioşii au ascultat slujba Privegherii în linişte, căutând să-şi adape sufletul din izvoarele Duhului Sfânt revărsate peste ei. După terminarea slujbei, pelerinii au urcat scările spre "bisericuţa dintr-un brad", unul din cele mai frumoase şi mai intime lăcaşuri de închinăciune din ţinutul Neamţului, care se păstrează după forma iniţială. Apoi, printre stâncile abrupte s-a urcat către peştera în care Sfânta Teodora "pururea la rugăciune către Dumnezeu a alergat", după cum spune acatistul cuvioasei. În jurul peşterii, mulţime de oameni cu lumânări aprinse în mâini au aşteptat să intre şi să îngenuncheze în locul unde s-a rugat neîncetat Cuvioasa Teodora.
"Am venit la Mănăstirea Sihla şi la peştera Sfintei Teodora în primul rând pentru a căpăta linişte sufletească. Având această pace în suflet, nu mai simt nevoia să cer ceva în mod deosebit să mi se împlinească. Să ne rugăm cu toţii pentru pacea sufletelor noastre pentru că astfel lumea va fi mai bună, iar păcatul nu va reuşi să se înrădăcineze în inima noastră", a mărturisit Gheorghe Enache, un pelerin care-şi îndreaptă paşii spre Sihla în fiecare an, la sărbătoarea hramului. Ziua de ieri i-a adunat din nou în rugăciune la Sihla pe oamenii care au dorit să-şi exprime evlavia şi dragostea pe care o au pentru Sfânta Cuvioasă Teodora din Carpaţi.