În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Dublă sărbătoare în parohia Horleşti
Dublă sărbătoare a fost în parohia Horleşti a Protopopiatului Iaşi 3, unde duminică, 21 aprilie 2013, Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a slujit Dumnezeiasca Liturghie în Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ şi a săvârşit slujba Botezului pentru pruncul Efrem, cel de-al şaptelea copil al părintelui paroh Liviu Popescu.
Biserica parohiei misionare „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Horleşti a fost ieri îmbrăcată în straie de sărbătoare pentru a-l primi pe Înalt Preasfinţitul Mitropolit Teofan, care a slujit Sfânta Liturghie în acest lăcaş de cult. După tradiţionala primire cu pâine şi cu sare la poarta bisericii, a debutat slujba arhierească cu citirea rugăciunii de dezlegare de către IPS Teofan, printre preoţii slujitori numărându-se şi părintele Mihail Roşu, protopop al Protoieriei Iaşi 3.
După citirea Sfintei Evanghelii, IPS Teofan a rostit cuvântul de învăţătură, în care a făcut referire la Sfânta Maria Egipteanca, dascăl al pocăinţei pentru toţi cei care vor să-şi îndrepte viaţa: „Deseori rostim: am săvârşit atâtea păcate, cum poate Dumnezeu să mă mai ierte? Sau: am făcut atâtea fărădelegi, cum poate Dumnezeu să treacă peste ele? Răspunsul ni-l dă Biserica, care vine înaintea noastră cu exemplul şi cu chipul cel binecuvântat al Sfintei Maria Egipteanca, care a trăit cu multe veacuri înainte, în ţara Egiptului şi în Ţara Sfântă. În tinereţea ei, Maria Egipteanca a săvârşit multe păcate, dar, într-un moment al vieţii sale, aflându-se la Ierusalim, şi-a dat seama de greşelile ei cele multe, şi-a dat seama că nu este vrednică să se închine lemnului Sfintei Cruci şi că nu se cuvine ca ea, cea păcătoasă, să sărute chipul cel binecuvântat al Preacuratei Maici a Domnului Hristos, Sfânta Fecioara Maria. Cutremurându-se, văzând pe de o parte sfinţenia Maicii Domnului, iar pe de altă parte, preamultele ei păcate, Maria Egipteanca a hotărât să se retragă într-un loc pustiu, să-şi plângă păcatele şi să se roage lui Dumnezeu pentru iertare. Cel de Sus, văzând viaţa ei de pocăinţă, viaţa ei de renunţare la păcat, rugăciunea ei fierbinte, lacrimile ei, i-a dat iertarea şi binecuvântarea Sa şi, după 47 de ani petrecuţi în pocăinţă, Sfânta Maria Egipteanca a devenit atât de curată sufleteşte, atât de neprihănită şi de sfântă, încât şi marii părinţi ai pustiei din vremea aceea, aflând de viaţa ei deosebită, se minunau pe de o parte de puterea ei de pocăinţă, iar pe de altă parte, de marea milostivire a lui Dumnezeu. Şi iată, după multe veacuri, astăzi, în Duminica a V-a din Postul Mare, noi ne amintim despre această femeie păcătoasă numită Maria Egipteanca, care, prin pocăinţă puternică, a trecut în calendarul Bisericii noastre. Tot în această zi, Biserica, alături de Sfânta Maria Egipteanca, ne pune înainte un alt chip de om păcătos, o femeie din vremea Mântuitorului Hristos, dar care, întâlnindu-L pe Fiul lui Dumnezeu şi văzând bunătatea Lui, aflând dorinţa Lui ca toţi oamenii să se mântuiască şi la cunoştinţa adevărului să vină, a căzut la pământ plângându-şi păcatele, iar Mântuitorul Hristos, ştiind dragostea ei cea multă şi râvna ei spre a fi iertată, şi cunoscând dorinţa ei de a fi mântuită, a rostit minunatele cuvinte: «Iertate îţi sunt păcatele tale!»“.
La finalul Sfintei Liturghii, după împărtăşirea a numeroşi credincioşi cu Sfintele Taine, pr. prototop Mihail Roşu a ţinut un scurt cuvânt în care a făcut referire la familia părintelui paroh Liviu Popescu, familie model de smerenie şi de vieţuire creştinească: „Părintele Liviu Popescu şi-a luat crucea, după imperativul dat de Mântuitorul, şi împreună cu preoteasa Daniela reprezintă nişte modele vii pentru credincioşii pe care îi păstoresc, fiind părinţi naturali a 7 copii şi părinţi spirituali a 600 de copii duhovniceşti - enoriaşii acestei parohii. Chiar dacă societatea actuală se află într-un context secularizant şi secularist şi chiar dacă parohia Horleşti este rurală şi este săracă, părintele Liviu şi preoteasa Daniela şi-au pus nădejdea numai în Dumnezeu şi au aşteptat de la El să-i întărească şi să-i ajute. Cred că Dumnezeu lucrează prin oameni şi că momentul acesta al sărbătorii liturgice de astăzi este un moment providenţial, întrucât prin prezenţa Înalt Preasfinţitului Mitropolit Teofan în această parohie astăzi, se cinsteşte în cel mai frumos mod această familie numeroasă a părintelui“.
După otpustul Sfintei Liturghii, IPS Teofan, alături de preoţii slujitori, s-a deplasat la casa parohială din Horleşti, unde a săvârşit continuarea slujbei Botezului pentru pruncul Efrem, cel de-al şaptelea copil al familiei părintelui Popescu. Micuţul a primit botezul de necesitate la Spitalul de Copii „Sfânta Maria“ din Iaşi, IPS Mitropolit Teofan săvârşind mirungerea, tunderea şi împărtăşirea copilului cu Sfintele Taine. La sfârşitul slujbei, toţi cei 7 copii, cât şi părinţii acestora au primit cărţi, icoane şi cadouri de la Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.