De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Duminica a 10-a după Rusalii la Catedrala Patriarhală
Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit duminică Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală din București, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, slujitori ai sfântului lăcaș de pe Colina Bucuriei.
După citirea Sfintei Evanghelii în care este relatată vindecarea fiului lunatic îndată după minunea Schimbării la Față (Matei 17, 14-23), Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat înțelesurile textului scripturistic, subliniind importanța credinței și a dragostei, care trebuie să se completeze în orice năzuință sfântă a omului. De asemenea, ierarhul a vorbit despre lucrarea diavolului în lume.
„Între noi și puterea întunericului este o permanentă luptă. Duhurile răutății sunt pretutindeni, în felurite forme și mreje, și caută să ne prindă pe toți. Sfântul Efrem Sirul, într-o perioadă foarte importantă dinaintea sărbătorii Sfintelor Paști, ne vorbește despre aceste duhuri care caută să-l robească pe om. Nimeni nu face excepție. O astfel de luptă, a unui război nevăzut, se ține permanent. Sunt și oameni atenți, care nu lasă ca diavolul să câștige tot mai mult teren, dar lupta aceasta a întunericului va fi mereu împotriva luminii. Demonii reprezintă răul însuși. Atâtea forme îmbracă încât aproape că nu le mai putem deosebi, nu le mai putem percepe. De aceea întotdeauna ne rugăm, în cea mai scurtă rugăciune pe care Mântuitorul a lăsat-o ca model, să fim izbăviți de cel rău, în alte traduceri, de cel viclean. În această luptă suntem ajutați de rugăciune și de post, dar și de dorința de a lăsa lanțurile pe care el ni le pune pe grumaz, pe ochi și, mai ales, pe inimă. Lupta aceasta cu puterea întunericului se sfârșește la mormânt. Părinții Bisericii ne spun că ea nu durează o lună sau o zi. Este o luptă permanentă împotriva răului care este pretutindeni și pe care o putem purta numai cu Hristos, iar calea de a scăpa de întuneric este răstignirea împreună cu Hristos, după cum ne arată Sfântul Apostol Pavel în Epistola către Galateni. Cei care s-au răstignit împreună cu Hristos, trăiesc împreună cu El. Cei care s-au lăsat amăgiți, trăiesc împreună cu demonii. Pentru cei dintâi, în locul întunericului se așterne lumina, iar în locul tulburării lucrarea Mântuitorului Iisus Hristos”, a spus Preasfinția Sa.
Cântările la strană au fost interpretate de membrii Grupului psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale, conduși de arhidiaconul Mihai Bucă, iar răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române, sub conducerea părintelui conf. univ. dr. Stelian Ionașcu.