De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, joi, 21 noiembrie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit la hramul Mănăstirii Peștera din
Duminica a 20-a după Rusalii la Catedrala Patriarhală
Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a săvârşit în duminica a 20-a după Rusalii Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală. În cadrul slujbei s-a făcut și o pomenire a victimelor accidentului din judeţul Ialomiţa, din dimineaţa zilei de 5 octombrie. De asemenea, s-au rostit rugăciuni pentru ridicarea din patul de suferinţă a celor răniţi în acest accident.
În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a tâlcuit înţelesurile pericopei evanghelice de la Luca 7, 11-16, în care este relatată învierea fiului văduvei din Nain: „Mântuitorul S-a apropiat de cei care îl duceau pe un tânăr mort la groapă și i-a adresat mamei îndurerate îndemnul: «Nu mai plânge!» El, ca Dumnezeu, vedea altfel lucrurile. Și S-a atins de sicriu și i-a spus celui ce se afla acolo: «Tinere, ție îți zic, scoală-te!» Profetul Moise a hotărât pentru poporul ales ca nimeni să nu se atingă de cei morți, cu unele excepții, membrii familiei și cei care îl duceau la groapă. Dar Domnul S-a atins de cel mort, arătându-ne că atunci când faci un bine, Legea nu mai operează, așa cum, în alte cazuri, Domnul a vindecat suferințele oamenilor în zi de sâmbătă”.
De asemenea, Preasfinţia Sa a arătat faptul că pentru creștini moartea nu mai are semnificație pur negativă deoarece prin ea omul ajunge la Împărăția lui Dumnezeu: „Cei apropiaţi de Dumnezeu aşteptau cu bucurie moartea pe care o considerau ca o zi de Paşti, deoarece Paştile înseamnă trecere, iar moartea este doar o trecere de la cele efemere la cele veşnice”.