În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Duminica a 23-a după Rusalii la Catedrala Patriarhală
Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârșit duminică, 20 octombrie 2024, Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală din București, unde de dimineață au debutat evenimentele duhovnicești dedicate Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor. La slujbă au participat și reprezentanții filialelor județene ale Asociației Studenților Creștin-Ortodocși Români (ASCOR), împreună cu îndrumătorii fiecărei filiale, care în aceste zile s-au reunit la București în cadrul lucrărilor Consfătuirii Naționale.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a explicat sensurile duhovnicești ale pasajului evanghelic duminical, de la Luca, 8, 26-39): „Îngăduința Domnului ca demonii să intre în porci a fost și o lecție și o încercare de vindecare nu doar a bolnavului demonizat, ci și a concetățenilor săi, care și ei erau stăpâniți de un demon, și anume de cel al lăcomiei, al câștigului de bani. Legea lui Moise interzicea creșterea și consumul porcilor pe pământul Țării Sfinte, animalele acestea fiind socotite necurate. Pentru că în ținutul Gherghesenilor locuiau și păgâni care consumau carne de porc, iudeii din acest ținut se ocupau cu creșterea porcilor, deși era interzisă de lege, pentru a dobândi câștig de pe urma acestei preocupări. Sfântul Marcu spune că este aproape de 2.000 de porci ai oamenilor din cetate și din satele din jur. Mântuitorul îngăduie ca demonii să intre în porci și aceștia să-și piardă viața prin înecare în apa mării pentru a arăta că sufletul omenesc este mai prețios decât orice lucru material din lumea aceasta, mai prețios decât contravaloarea celor 2.000 de porci. (…) Diavolul s-a arătat întotdeauna invidios pe chemarea omului la moștenirea Împărăției cerurilor. Prin întruparea și lucrarea Sa mântuitoare, Hristos ne-a oferit posibilitatea ca noi, oamenii de pe pământ, să devenim cetățeni ai cerului din care satana și îngerii lui au fost alungați. De ceea, demonii umblă ca niște lei căutând pe cine să înghită dintre oameni din invidie că oamenilor li s-a dat posibilitatea să moștenească ceea ce ei prin neascultare și mândrie au pierdut pentru totdeauna”.
La slujbă au participat și reprezentanții filialelor județene ale Asociației Studenților Creștin-Ortodocși Români (ASCOR), împreună cu îndrumătorii lor, care în aceste zile s-au reunit la București în cadrul lucrărilor Consfătuirii Naționale. „ASCOR este o organizație a studenților creștin-ortodocși din România care funcționează cu binecuvântarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și are filiale în orașele mai importante, centre universitare și nu numai din întreaga țară. Forma de conducere a acestei asociații la nivel național este tocmai consfătuirea națională anuală și întrunirea consiliului național, de fiecare dată când este nevoie. Lucrările de anul acesta ale consfătuirii naționale s-au desfășurat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București. Proiectele pentru anul viitor al acestei asociații sunt încurajatoare și printre multele obiective propuse, unele au un caracter social”.
La finalul lucrărilor Consfătuirii Naționale ASCOR, desfășurată în perioada 18-20 octombrie, pr. prof. dr. Nicușor Beldiman, consilier patriarhal la Sectorul teologic-educațional al Administrației Patriarhale, le-a oferit în dar participanților din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel volumul „Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, de 250 de ani Ocrotitorul Bucureștilor (13 iulie 1774-2024) - album omagial”, coordonat de ierodiaconul Macarie Grigoriu și apărut la Editura „Cuvântul Vieții” a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române.