Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Duminica a 23-a după Rusalii pe Colina Bucuriei
Atmosfera de rugăciune și bucurie specifică sărbătorii hramului de toamnă al Catedralei Patriarhale și marcată prin săvârșirea slujbei Privegherii în seara zilei de sâmbătă a continuat în Duminica a 23-a după Rusalii. Sfânta Liturghie a fost săvârșită la Altarul de Vară de pe Dealul Patriarhiei de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
La momentul rânduit din slujbă a fost citit pasajul evanghelic care relatează minunea vindecării demonizatului din ținutul Gherghesenilor (Luca 8, 26-39).
Evanghelia a fost urmată de un cuvânt de învățătură în care PS Părinte Timotei Prahoveanul a explicat semnificațiile și înțelesurile ei duhovnicești. Cuvântul a fost ascultat cu luare aminte atât de credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie, cât și de închinătorii sosiți pe Colina Bucuriei.
Preasfinția Sa a relatat pe scurt întâmplările ilustrate în pasajul evanghelic, explicând contextul lor și oferind detalii necesare înțelegerii depline a cuvintelor Scripturii. Ierarhul a vorbit și despre cei care îl chinuiau pe omul demonizat, prezentând originea demonilor și motivul răzvrătirii lor față de Dumnezeu și față de creația Sa. În continuare, acesta a amintit numeroase episoade evanghelice în care Mântuitorul Iisus Hristos a fost primit cu bucurie de diverse persoane și comunități, contrastându-le cu cel ilustrat în pasajul lecturat, unde locuitorii acelor ținuturi, constatând cele întâmplate cu demonizatul și cu turmele de porci, I-au cerut Domnului să plece de la ei. „Uneori, nici noi nu ne dorim ca Mântuitorul să fie oaspetele nostru. Nu ne bucurăm de prezența Lui. Atunci când El se oferă să ne fie gazdă, când ne cheamă, nu Îi ascultăm cuvântul. Evanghelia de astăzi ne arată că demonii care sălășluiau în acest om nu aveau putere să intre nici măcar în porci, dacă nu le-ar fi îngăduit Mântuitorul. Referindu-se la acest aspect, Sfântul Ioan Gură de Aur ne spune că diavolul are atâta putere cât îi oferim noi, cât îl lăsăm să se manifeste. Sfântul Efrem Sirul ne spune că există locuri în care diavolii nu au lucrare pentru că oamenii le îndeplinesc deja voia. De aceea, au fost văzute cetăți cu oameni numeroși în care se afla un singur demon, prea puțin străduindu-se să îi îndemne la rău. În alte locuri, însă, zeci și sute de demoni luptau cu un singur om, cu un singur monah, cu cineva care căuta să împlinească poruncile lui Dumnezeu. Celor care Îl caută pe Dumnezeu li se întind, întotdeauna, cele mai multe capcane”, a afirmat Preasfinția Sa.
Ierarhul și-a încheiat cuvântul de învățătură îndemnându-i pe credincioși să se gândească în mod constant la bunătatea nemărginită a lui Dumnezeu și să Îl primească întotdeauna pe Mântuitorul ca oaspete, El așteptând mereu ca noi să Îi deschidem ușa inimii noastre. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române.