În Ajunul Crăciunului, marți, 24 decembrie 2024, a avut loc la Catedrala Patriarhală din Capitală un concert de colinde susținut de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române și de Grupul psaltic
Duminica a 25‑a după Rusalii pe Colina Bucuriei
În Duminica a 25‑a după Rusalii, Sfânta Liturghie a fost săvârșită la Catedrala Patriarhală din București de Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, slujitori ai lăcașului de închinare.
Ierarhul a rostit, la momentul rânduit, un cuvânt de învățătură în care a tâlcuit înțelesurile duhovnicești ale pasajului evanghelic duminical, care ne pune înainte Pilda samarineanului milostiv rostită de Mântuitorul Iisus Hristos: „Pilda sau parabola bunului samarinean este o perlă a literaturii, una dintre cele mai profunde scrieri, fiind povestită doar de Sfântul Evanghelist Luca. Ea ilustrează felul în care Hristos întrupat este icoana sau chipul lui Dumnezeu Cel Milostiv. Hristos Domnul este icoana samarineanului milostiv care se apleacă asupra omului rănit de păcat, îl îngrijește și se preocupă ca acesta să se vindece. Învățătorul de Lege care discută cu Iisus despre iubirea de Dumnezeu și de aproapele este unul dintre numeroșii învățători din timpul lui Iisus care se întrebau care poruncă din Legea lui Moise ar fi în măsură, mai mult decât altele, să‑i conducă pe oameni la viața veșnică. (...) Învățătorul Legii dorea să știe ce gândește Mântuitorul. Iisus nu‑i oferă o știință nouă, ci îi spune doar să facă ceea ce deja cunoaște: știi totul, dar atât timp cât nu pui în practică, știința nu‑ți servește la nimic, este inutilă ca o monedă scoasă din circulație. Cunoașterea creștină nu se reduce la a ști sau a vedea ceva, ci la a trăi ceea ce știm. Adevărații ucenici ai lui Hristos nu fac paradă din cunoașterea legii, ci o știu și o împlinesc”.
Preasfinția Sa a explicat că este nevoie să ne ridicăm, cu ajutorul Domnului, din starea celui rănit și să devenim noi înșine milostivi: „În ipostaza celui căzut între tâlhari putem fi și noi uneori: căzuți, abandonați, răniți de răutățile altora sau de păcatele noastre, așteptându‑L pe Bunul samarinean să ne lege rănile. Însă cheia Evangheliei de astăzi este că Dumnezeu ne cheamă să ne identificăm cu samarineanul milostiv, nu cu cel căzut între tâlhari. Evanghelia ne cheamă la milostenie și fapte bune, arătându‑ne că tot omul aflat în nevoi este socotit de Dumnezeu drept aproapele nostru. Să urmăm Pilda samarineanului milostiv și să ne aplecăm cu dragoste asupra semenilor noștri, să îi slujim cu toată puterea noastră, veghind la refacerea lor cu milă și răbdare”.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române.