La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Duminica a 28-a după Rusalii la Catedrala Patriarhală
Cu două săptămâni înaintea praznicului Nașterii Domnului, Biserica a sărbătorit Duminica a 28-a după Rusalii, a Sfinților Strămoși după trup ai Domnului. Cu acest prilej, credincioșii prezenți în Catedrala Patriarhală s-au rugat în cadrul Sfintei Liturghii săvârșite de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
După citirea pasajului evanghelic rânduit, al celor poftiți la cină, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură în care a tâlcuit înțelesurile parabolei rostite de Mântuitorul Iisus Hristos, explicând și sensul adânc al cinei la care au fost chemați cei din textul scripturistic: „Cina este bucuria deplină a întâlnirii cu Dumnezeu întru Împărăția Sa la sfârșitul istoriei pământești, care va continua în alt mod în Împărăția lui Dumnezeu. Mulți în istorie au fost chemați prin felurile moduri de către Dumnezeu. Este destul să ne amintim de câte ori Dumnezeu S-a adresat celor bineplăcuți Lui în Vechiul Legământ: profeților, oamenilor drepți, celor care L-au urmat, dar și celor care nu au ascultat de cuvântul Lui. Cina îi privește pe toți oamenii, și pe savanți, și pe oamenii simpli, și pe cei care trudesc la pământ, dar și pe cei care au primit multe daruri, de multe ori nemulțumind lui Dumnezeu pentru acestea. Și dintre unii, și dintre alții au fost oameni care au refuzat invitația de a participa la Euharistie, adică la Sfânta Liturghie, dar și invitația de a deveni moștenitori sau cetățeni ai Împărăției cerurilor. Cina despre care ne vorbește Evanghelia de astăzi este fiecare Euharistie, fiecare Liturghie. Dumnezeu ne așteaptă pe toți, întrucât le-a spus ucenicilor: «Aceasta să o faceți întru pomenirea Mea». Astfel, împlinirea chemării Mântuitorului o facem participând la fiecare Liturghie, nu doar când și când”.
Cântările de la strană și răspunsurile liturgice au fost interpretate de Grupul psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale, condus de părintele arhidiacon Mihail Bucă.