De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Duminica a 29-a după Rusalii la Mănăstirea Nicula, judeţul Cluj
În Duminica a 29-a după Rusalii (a Vindecării celor 10 leproși), 14 ianuarie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Nicula, județul Cluj.
În biserica nouă a așezământului monahal, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a săvârşit Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de preoți şi diaconi. După citirea Evangheliei duminicale, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Recunoștință”, vorbindu-le celor prezenți despre virtutea recunoștinței și a necesității practicării acesteia. Răspunsurile liturgice au fost date de viețuitorii așezământului monahal.
La finalul Sfintei Liturghii, protopopul de Gherla, preotul Iulian Paul Isip, a rostit un scurt cuvânt duhovnicesc și a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei pentru prezență și binecuvântare. Din partea obștii monahale, starețul mănăstirii, arhim. Nicolae Moldovan, în semn de prețuire și recunoștință, i-a oferit ierarhului o icoană pictată pe sticlă cu Mântuitorul Iisus Hristos, specifică Școlii de la Nicula.
Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” de la Nicula, județul Cluj, este cunoscută ca unul dintre cele mai vechi aşezăminte monahale din spaţiul românesc. Aici se desfășoară an de an, la 15 august, de praznicul Adormirii Maicii Domnului, cel mai mare pelerinaj ortodox din Transilvania. Mulți credincioși vin cu câteva zile înainte pentru a se închina icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului și a participa la toate slujbele săvârşite în Altarul de vară, amplasat lângă biserica veche de zid.