De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Duminica a 4‑a după Rusalii la Catedrala Patriarhală
Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop‑vicar patriarhal, a săvârșit duminică, 21 iulie 2024, Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală din București.
În cuvântul de învățătură, ierarhul i‑a îndemnat pe credincioși să cultive virtuțile sutașului pomenit în Evanghelia duminicală de la Matei 8, 5‑13: „Sutașul din Evanghelia de astăzi rămâne dascăl pentru noi pentru că a avut discernământul și înțelepciunea să înțeleagă că doar credința în Hristos este aceea care ne salvează de suferințe în viața pământească și ne aduce viața veșnică în împărăția cea netrecătoare a Preasfintei Treimi. Învățăm din această Evanghelie cât de importantă este iubirea milostivă față de cei care se află în suferință. Demnitatea umană este subliniată în acest pasaj atât prin generozitatea Mântuitorului, cât și prin atitudinea sutașului față de sluga sa, arătând că orice om trebuie ajutat și pentru fiecare om trebuie să ridicăm către ceruri rugăciuni de mijlocire pentru vindecarea și mântuirea lui. Vedem cât de mare a fost smerenia acestui om care era ofițer, demnitar al Imperiului Roman, care stăpânea atunci Țara Sfântă. El are un suflet generos, iubindu‑și sluga care nu‑i mai este de folos și îi dorește vindecarea, pentru că se chinuia cumplit. Se poartă cu smerenie față de Mântuitorul arătând convingerea că El este Fiul lui Dumnezeu făcut om, Îl apără de mânia conaționalilor evitând vizita Mântuitorului în casa lui. Să arătăm și noi aceeași iubire de oameni față de cei aflați în suferință indiferent de poziția lor socială și de importanța lor în societate. Să ne adresăm lui Hristos cu credința puternică și nezdruncinată ca a sutașului. Să ne purtăm în relația noastră cu Dumnezeu și cu semenii cu smerenia și delicatețea sutașului și să‑L rugăm pe Dumnezeu să ne facă și pe noi părtași la masa din Împărăția cerurilor împreună cu Avraam, cu Isaac și cu Iacov”.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale la slujba Utreniei și de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române la Sfânta Liturghie.