De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Duminica a 7-a după Rusalii la Mănăstirea Radu Vodă
La Mănăstirea Radu Vodă din Bucureşti, Sfânta Liturghie a fost săvârşită în Duminica a 7-a după Rusalii de Înaltpreasfinţitul Părinte Antonie, Mitropolit de Zahleh, Patriarhia Antiohiei, împreună cu Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
Ierarhul român le-a explicat credincioşilor în ce constă adevărata credinţă. „Cei care cer stăruitor primesc de la Dumnezeu, aşa cum au primit cei doi orbi din Capernaum, care au alergat după Mântuitorul, până când El a intrat într-o casă. La un moment dat, faptul că Mântuitorul a trecut pe lângă ei ar fi putut fi interpretat ca un refuz, dar cu toate acestea ei au strigat stăruitor: «Miluieşte-ne pe noi, Fiule al lui David!» (Matei 9, 27). Această apreciere, numindu-L pe Iisus fiu al lui David, era de fapt recunoaşterea dumnezeirii Lui. Oare stăruinţa noastră, atunci când cerem ceva înaintea lui Dumnezeu, mai are tăria şi credinţa orbilor din Capernaum? Noi, cei atât de grăbiţi, noi, cei care nu mai găsim timp să ne rugăm, ne aducem aminte de Dumnezeu numai când suntem într-o grea suferinţă. Nu aceasta este credinţa. Dragostea de Dumnezeu se arată permanent, nu o dată pe an, în ziua de Paşti, şi nu doar atunci când ai nevoie. Credinţa trebuie întotdeauna însoţită de fapte. Credinţa fără fapte este moartă, după cum citim în Epistola Sfântului Iacov, în capitolul al 2-lea. O credinţă spusă doar din vârful buzelor, fără faptele mântuitoare, nu aduce rod. De aceea, Sfântul Iacov şi toţi Părinţii Bisericii ne îndeamnă ca această credinţă a noastră să fie însoţită de fapte bune”, a reliefat Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul. Totodată, Preasfinţia Sa a spus că Evanghelia vindecării a doi orbi şi a unui mut din Capernaum ne învaţă să fim stăruitori în rugăciune şi să alergăm în permanenţă după Dumnezeu, cerându-i ajutor în necazuri şi îndurare.
Înaltpreasfinţitul Părinte Antonie, Mitropolit de Zahleh, s-a aflat într-un pelerinaj în România, împreună cu 35 de clerici şi credincioşi din eparhia pe care o păstoreşte. „Este o mare binecuvântare pentru noi, cei care venim din Patriarhia Antiohiei, să vizităm biserici din România, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Această ţară este binecuvântată de Dumnezeu cu un popor credincios, care-şi păstrează credinţa cu multă râvnă. Viaţa în Hristos este una actuală, pentru că în Hristos cunoaştem, de fapt, sensul existenţei noastre”, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Antonie.