De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Duminica de după Înălţarea Sfintei Cruci, în Transilvania
În Duminica de după Înălţarea Sfintei Cruci (Luarea Crucii şi urmarea lui Hristos), în care s-au pomenit Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş şi Sfântul Mare Mucenic Nichita Romanul, credincioşii ardeleni au fost îndemnaţi să lase deoparte lucrurile trecătoare ale acestei lumi, pentru a căuta şi dobândi valorile netrecătoare, veşnice şi nepieritoare câştigate prin jertfa pe cruce a Mântuitorului.
Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie din Duminica de după Înălţarea Sfintei Cruci, în Biserica din Ţebea, unde au loc, an de an, ample manifestări de comemorare a lui Avram Iancu, „Crăişorul munţilor“. În preajma zilei de trecere la Domnul a lui Avram Iancu, ierarhi, preoţi, oficialităţi, autorităţi militare şi civile, dar şi mii de credincioşi vin la Ţebea pentru a-l omagia pe marele patriot ce se odihneşte pe veci în faţa bisericii din localitatea hunedoreană, în „panteonul moţilor“, cum este numit cimitirul de aici.
Pe 10 septembrie, 2013, s-au împlinit 141 de ani de la mutarea la Domnul a marelui luptător pentru idealurile naţionale româneşti. Momentul a fost marcat printr-un amplu marş comemorativ de la Vidra de Sus, judeţul Alba, locul unde s-a născut Avram Iancu, până la ?ebea, la mormântul său. Aici, din seara zilei de 14 septembrie, s-a făcut de gardă până în zorii dimineţii.
Duminica de după Înălţarea Sfintei Cruci a fost ziua în care serbările dedicate lui Avram Iancu au atins apogeul. La Sfânta Liturghie, din soborul de ierarhi au mai făcut parte Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, şi Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei. De asemenea, câteva zeci de preoţi din întreaga ţară s-au alăturat ierarhilor în slujirea de la Ţebea.
Exemple pentru neamul românesc
După Sfânta Liturghie, a urmat slujba de Parastas pentru Avram Iancu şi toţi moţii înmormântaţi la Ţebea. Între oficialităţile prezente amintim pe preşedintele României, Traian Băsescu, parlamentari, miniştri, oficialităţi centrale, judeţene şi locale.
„Mulţumim Bunului Dumnezeu pentru această ocazie minunată de a-i preţui pe aceşti eroi ai neamului nostru, de a ne preţui istoria şi-n acelaşi timp de a lua ca exemple aceste personalităţi care s-au jertfit pentru neamul nostru“, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.
La mormântul crăişorului, oficialităţile au adresat mesaje mulţimii de oameni, iar mai apoi a avut loc o amplă ceremonie, în cadrul căreia s-au depus coroane de flori la mormântul crăişorului, din partea oficialităţilor, a autorităţilor militare şi civile şi a reprezentanţilor altor instituţii. Au urmat parade militare, spectacole folclorice şi manifestări culturale închinate lui Avram Iancu.
Târnosire în Parohia Ciuruleasa
Duminică, 15 septembrie, Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a poposit în mijlocul credincioşilor din Parohia Ciuruleasa, Protopopiatul Cîmpeni. În cursul dimineţii, ierarhul a fost primit de către un sobor de preoţi, de primarul comunei şi de credincioşi din parohie. În continuare, a avut loc târnosirea bisericii cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“, moment urmat de oficierea Sfintei Liturghii la altarul de vară special amenajat, în cadrul căreia a fost hirotonit întru diacon teologul Pavel Adrian, ce va sluji la Parohia Iclandu Mare, Protopopiatul Luduş.
Prezenţa ierarhului în mijlocul credincioşilor din Parohia Ciuruleasa a fost încununată de un bogat cuvânt de învăţătură şi de momentul acordării unor distincţii şi diplome de aleasă cinstire principalilor ctitori care l-au sprijinit pe parohul Răzvan Băiăşan în realizarea frumoaselor lucrări de restaurare şi pictare a bisericii. Biserica din comuna Ciuruleasa a fost edificată între anii 1770-1777, având formă de navă. Este construită din piatră, cărămidă şi lemn, fiind acoperită cu tablă. Între anii 2007-2012, biserica a fost renovată în interior şi exterior, a fost acoperită şi pictată în tehnica fresco de către pictorul Liviu Bumbu. Tot în această perioadă, s-au executat şi alte lucrări de ordin administrativ-gospodăresc: au fost schimbate uşile bisericii şi geamurile pridvorului, a fost introdusă încălzirea centrală, refăcută instalaţia electrică, a fost schimbat iconostasul, a fost refăcut turnul pe exterior, s-a mochetat întreaga biserică şi a fost înlocuită crucea de pe turn cu o cruce nouă, mai frumoasă.
Liturghie arhierească la Oradea
În Duminica de după Înălţarea Sfintei Cruci, 15 septembrie, Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat în mijlocul cadrelor didactice şi al elevilor de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu“ din Oradea, săvârşind Sfânta Liturghie arhierească în Paraclisul cu hramul „Sfântul Ierarh Niceta de Remesiana“, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, cu prilejul începutului noului an şcolar 2013-2014, în prezenţa profesorilor, a elevilor şi a părinţilor acestora.
Chiriarhul Oradiei a rostit un cuvânt de învăţătură în care a vorbit celor prezenţi despre providenţiala coincidenţă de anul acesta dintre Duminica după Înălţarea Sfintei Cruci şi începutul anului şcolar, care trebuie să stea sub semnul Sfintei Crucii, al renunţării şi al jertfei, pentru a se ajunge la biruinţă şi la performanţă. Ierarhul a amintit şi faptul că în această zi mai sunt prăznuiţi un mare Ierarh al Bisericii Ortodoxe Române, Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, şi un mare mucenic daco-roman, Sfântul Mare Mucenic Nichita Romanul.
„Pericopa evanghelică din această Duminică vorbeşte despre Crucea Mântuitorului Iisus Hristos ca Jertfă, pe care noi oamenii suntem chemaţi să ne-o însuşim prin jertfa noastră proprie. Noi devenim purtători de Hristos dacă Îl urmăm pe Domnul Hristos în drumul Crucii Sale şi acceptăm crucea pe care o avem de purtat, dacă primim în viaţa noastră, cu bucurie şi credinţă, toate jertfele şi sacrificiile pe care trebuie să le facem pentru ca să ne împlinim rostul pe acest pământ“, a spus PS Sofronie.
„Fiecare dintre noi este chemat de Mântuitorul Iisus Hristos spre a se jertfi, adică a lăsa la o parte lucrurile trecătoare ale lumii acesteia pentru a căuta şi dobândi valorile netrecătoare, veşnice şi nepieritoare, la care suntem poftiţi cu toţii în Împărăţia cerurilor, inaugurată prin jertfa de pe Cruce a Fiului lui Dumnezeu întrupat, Domnul nostru Iisus Hristos“, a arătat PS Sofronie.
În continuare, având în vedere începerea unui nou an şcolar, PS Sofronie a precizat că „şcolile confesionale ale Bisericii noastre sunt rezistenţa pentru ziua de mâine, speranţa pentru viitorul neamului, răspunsul Bisericii pentru ca toate eforturile negative ale celor care caută să zădărnicească mărturisirea lui Dumnezeu şi a credinţei creştine în societate să nu aibă succes“. Ierarhul i-a îndemnat pe elevi la a adăsta mai mult la lumina cărţilor, pentru a se educa, având la bază o cultură solidă, dublată de o formare morală şi spirituală prin care să discearnă superficialitatea, abuzul şi folosirea inadecvată a noilor tehnologii, care înrobesc tot mai mult tineretul. După Sfânta Liturghie, a fost oficiată slujba de Te-Deum pentru începutul anului şcolar, înălţându-se rugăciuni pentru dobândirea înţelepciunii şi ferirea de ispite a elevilor care se află în pragul noului an şcolar.
În cuvântul său, pr. Radu Rus, directorul Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu“ a mulţumit ierarhului pentru purtarea de grijă faţă de această şcoală, care este „ctitoria şi şcoala de suflet a Preasfinţiei Sale“, şi în acelaşi timp să ceară ajutorul, călăuzirea şi binecuvântarea lui Dumnezeu pentru această şcoală, de care are atâta nevoie pentru a creşte şi a se dezvolta şi pe mai departe. Pr. Radu Rus i-a asigurat pe toţi elevii, şi în special pe cei din clasa a IX-a, de toată căldura şi dragostea cu care sunt primiţi şi invitaţi să înveţe şi să crească spiritual în această şcoală.
În cuvântul de la final, PS Sofronie i-a îndemnat pe elevi să îşi mărturisească cu curaj şi demnitate credinţa dreptmăritoare şi identitatea naţională, care este statornicită de peste două milenii în aceste ţinuturi, şi le-a urat mult succes, atât lor, cât şi profesorilor, evidenţiind responsabilitatea la care sunt chemaţi şi standardul înalt, performanţa, la care trebuie să ţintească.
Cu prilejul sărbătorii, ierarhul a oferit pentru muzeul liceului, aflat în curs de constituire, două viori vechi şi valoroase, din colecţia personală a familiei Preasfinţiei Sale. Începând din acest an şcolar, 2013-2014, elevii Liceului Ortodox au posibilitatea să îşi desfăşoare programul specific de rugăciune şi studiu în condiţii optime, elevii de la profilul tehnic fiind transferaţi într-o altă locaţie, în timp ce elevii din ciclul primar şi gimnazial îşi desfăşoară activitatea în clădirea şcolii de pe strada Aluminei, nr. 88, din Oradea.
De asemenea, tot începând cu acest an şcolar, liceul şi-a extins nivelurile de învăţământ, prin înfiinţarea unui nou profil şi a unei noi clase de ştiinţe ale naturii la nivel liceal, precum şi prin afilierea unei grădiniţe din Oradea, situată în vecinătatea liceului.
Biserică târnosită în Vişeu de Sus
Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a târnosit Biserica „Naşterea Maicii Domnului“ din Parohia Vişeu de Sus III - Valea Scradei, duminică, 15 septembrie. Parohia este alcătuită din 135 de familii (400 de credincioşi), iar biserica a împlinit anul acesta 65 de ani de la construire şi, datorită dimensiunilor reduse la vremea când a fost ridicată, a trebuit restaurată şi mărit spaţiul de cult.
După slujba de sfinţire, Preasfinţitul Iustin Sigheteanul a liturghisit şi a predicat pe altarul de vară din incinta bisericii. Parohul Vasile Lutai a primit din partea ierarhului Gramata Episcopală, iar ctitorii şi binefăcătorii au primit diplome de vrednicie. După slujbă, ierarhul a vizitat Schitul „Naşterea Maicii Domnului“ din hotarul parohiei.